cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

JOŠ JEDNA BOSANKA HARA EVROPSKOM POLITIKOM: Mostarka jučer fascinirala Njemčaku i ušla u pralament…

Maja Lasić, rođena Mostarka i članica Socijaldemokratske stranke, ušla je u parlament u saveznoj pokrajini Berlin nakon što je u svom gradskom kvartu uvjerljivo pobijedila svoje političke suparnike.

U kvartu Wedding, u kojem živi oko 100.000 birača, osvojila je 31,5 posto glasova, te tako potukla svoje protukandidate iz redova CDU i Zelenih i predstavnika Ljevice (Die LInke), prenijela je Fena.


Lasić je s 14 godina kao izbjeglica došla u Njemačku, a po struci je doktorica biologije. Kao kandidatkinja njemačkih socijaldemokrata u predizbornoj je kampanji obećala kako će se zalagati za poboljšanje uvjeta za izbjeglice u Njemačkoj.

- Mi u Njemačkoj imamo Ustav prema kojem se orijentiramo, a njegov sastavni dio je pravo na azil. Dakle mi imamo moralni imperativ da pomognemo ljudima koji su bili u tako ekstremnoj situaciji, kao što su bile izbjeglice, koje su krenule u pravcu Njemačke - kazala je Lasić u nedavnom razgovoru za Deutsche Welle.

Ona je među onima koji smatraju kako je politika Angele Merkel prema izbjeglicama ispravna i da njezina čuvena rečenica "Wir schaffen das" (Uspjet ćemo) ima smisla.

faktor.ba