cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

GRAĐANI BiH ĆE USKORO SLOBODNO PUTOVATI ŠIROM SVIJETE: U ove zemlje će uskoro Bosanci moći ići bez viza…

BiH nastoji omogućiti građanima bezvizna putovanja u Argentinu i Japan, te pojednostaviti viznu proceduru za V. Britaniju...

"Zainteresirani smo za ukidanje viza za bh. građane za države Južne Amerike. Nakon ukidanja viza građanima BiH za Čile i Brazil očekujemo postizanje sporazuma i sa Argentinom", istakao je Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.


Vlasti Bosne i Hercegovine u 2015. godini nastavit će sa razgovorima o zaključivanju sporazuma o ukidanju viznog režima za bh. građane za zemlje Južne Amerike, Azije, kao i za nositelje diplomatskih i službenih pasoša BiH za pojedine države, te olakšani vizni režim prvenstveno za građane Bosne i Hercegovine koji putuju u Veliku Britaniju.

Kako je za Anadolu Agency (AA) potvrdio Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u toku su bilateralni razgovori o zaključivanju sporazuma sa Argentinom o ukidanju viznog režima.

"Zainteresirani smo za ukidanje viza za bh. građane za države Južne Amerike. Nakon ukidanja viza građanima BiH za Čile i Brazil očekujemo postizanje sporazuma i sa Argentinom. Taj sporazum bi nam po inerciji osigurao ukidanje viza i za ostale države Južne Amerike kada takav režim imamo sa Brazilom i Argentinom", naveo je Perković.

- Pregovori o ukidanju viznog režima - 

To se prvenstveno odnosi na Meksiko sa kojim su vlasti BiH još ranije započele razgovore o ukidanju viznog režima. Bh. vlasti su zainteresirane i za zaključivanje sporazuma o ukidanju viznog režima sa Japanom, kao i olakšani vizni režim za one koji putuju u Veliku Britaniju.

 "Olakšani vizni režim podrazumijeva da bi se vize za bh. građane koji putuju u Britaniju izdavale na duži vremenski period, primjerice na pet godina. Za osobu koja dva ili više puta putuje u Britaniju u toku godine to bi umnogome olaškalo putovanja", istakao je Perković.

Pomoćnik ministra za međunarodno pravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ističe kako se, inače, vodi desetak pregovora o zaključivanju sporazuma za ukidanje viznog režima, koji još nisu završeni, kao primjerice onaj za nositelje diplomatskih i službenih pasoša BiH za Indiju.

Odlukom Evropske unije bh. građani su od 15. decembra 2010. godine oslobođeni viznog režima za putovanja u EU, odnosno zemlje Schengena. Nakon tog datuma za putovanja u EU vize su i dalje potrebne za Veliku Britaniju i Irsku.

Nova odluka o vizama za Bosnu i Hercegovinu naglasio je Perković, stupit će za desetak dana nakon čega građanima pojedinih država više neće trebati vize za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Upravo na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH donijelo je sredinom decembra 2014. godine odluku o vizama s 10 novih zemalja čiji su državljani oslobođeni obveze pribavljanja viza za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

To znači da građani tih država više neće pribavljati dokumentaciju i plaćati takse za izdavanje viza. A, jednokratna ulazno-izlazna ili tranzitna viza za BiH iznosi 31 euro (oko 62 KM), višekratna ulazno-izlazna ili tranzitna viza do 90 dana 57 eura (oko 114 KM), a višekratna ulazno-izlazna ili tranzitna viza duže od 90 dana  72 eura (oko 144 KM).

 Pored uvrštavanja šest zemalja s bijele (Schengen) liste u skladu s propisima europskog zakonodavstva: Antigve i Barbuda, Bahama, Barbadosa, Mauricijusa, Sejšela, Svetog Kristofora i Nevisa, u bezvizni režim uključeni su i Azerbajdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata.

- Država stvorila okvir, sada je do agencija - 

Tako se u bh. bezviznom režimu do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH. Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nositelje pojedinih vrsta putnih isprava. Državljani pet država koji imaju službenu i diplomatski pasoš, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, također su oslobođeni pribavljanja viza.

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Zoran Perković posebno važnim cijeni unilateralnu (jednostranu) odluku vlasti BiH da ukine vize za državljane Omana, Bahreina, Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Država je stvorila okvir. Ako ne treba viza za putovanje za očekivati je veći broj turističkih posjeta. To je prvenstveno na turističkim agencijama da ugovore takve aranžmane. Primjerice državljani Azerbejdžana su do sada po vize trebali ići u Istanbul, u Tursku. Naravno, mi ćemo pratiti stanje i u slučajevima bilo kakvih zloupotreba bezviznog režima moguće je za pojedine države ponovno uvesti vizni režima", ocijenio je Perković.

On je istakao kako Bosna i Hercegoviva godišnje izda između 12.000 i 15.000 viza stranim državljanima. Od toga oko 4.500 se primjerice odnosi na državljane Ujedinjenih Arapskih Emirata. Stoga, njihovo ukidanje bi, cijeni Perković, moglo utjecati i na pojačano interesovanje u ekonomskom smislu, odnosno većem stepenu saradnje kompanija iz UAE i BiH.

Izvor: ATV