cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO IMA SAMO U NAŠOJ BOSNI: Pogledajte šta je radio katolički biskup u vrijeme podne namaza u Ferhadiji…

Svečanu ceremoniju otvorenja džamije Ferhadija u Banja Luci uveličali su predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, a među njima se našao i banjalučki biskup Franjo Komarica.

Komarica se i obratio prisutnima,  zahvalivši dragom Bogu što mu je omogućio da dočeka ovaj historijski dan i da sa svojim sugrađanima podijeli radost otvorenja Ferhadije.


– Tog 7. maja 1993. godine kada je u drugom dijelu Banja Luke srušena katolička bogomolja, izrazio sam tadašnjem mufitji banjalučkom sućut. Napisao sam: dok ovoj zemaljskoj pravdi prepuštamo kažnjavanje zločina, molimo Boga milostivoga da nas sačuva kako ne bi postali robovi ovakvih đavolskih nakana. Čvrsto vjerujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni činiti jedni drugima dobro, a ne zlo. To je obaveza svakoga, osobito onoga koji vjeruje u Boga. Kao vjernik, molim Boga da svojim blagoslovom prati sve vas vjernike muslimane koji ćete mu se u ovom domu klanjati – istakao je Komarica.

Banjaluka: Presijecanjem vrpce zvanično otvorena Ferhat-pašina džamijaFerhat-pašina džamija ili Ferhadija smještena je u dijelu Banja Luke poznatom kao Donji Šeher koji je procvat doživio zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574—1580) i prvom beglerbegu (1580—1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog.

Ferhadija je, zahvaljujući Ferhad-paši, izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Prema Aliji Bejtiću, poznatom arhitekti i jednom od najistaknutijih poznavalaca spomeničkog bogatstva BiH, dimenzije unutrašnjosti Ferhadije su 12,10 metara sa 12,60 metara, a visina od poda do najviše tačke centralne kupole iznosi 17,5 metara. S desne strane džamijske zgrade je munara visoka oko 41,5 metara i spada među najviše u BiH.

Proglašena je nultim historijskim spomenikom Bosne i Hercegovine 1950., nakon čega je uvrštena na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banja Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Srušena je 7. maja 1993. godine, nakon što je prvobitno bila granatirana, a potom i minirana. Ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u BiH je proglašen Danom džamija.

Među najvećim donatorima obnove Ferhadije su Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i institucije Republike Srpske te mnogobrojni donatori i vakifi.

Faktor.ba