cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OPASNA IGRA STIGLA I KOD NAS: Djeca guše jedni druge do nesvijesti, sekunde ih dijele do smrti…

Bizarna i opasna igra koja se proširila među američkim tinejdžerima zabrinjava doktore u Srbiji i drugim državama regije gdje je u posljednje vrijeme također postala popularna.

Radi se o tome da se djeca međusobno guše raznim metodama kako bi se doveli do ruba nesvijesti. Onaj čije tijelo ne izdrži nego padne u nesvijest, ispada iz igre, piše Bulevar. Sve se, dakako, snima i objavljuje na video servisima ili društvenim mrežama.


S obzirom da se ovom ‘igrom’ smanjuje dovod kisika u mozak, mnogi slučajevi nerijetko završe na hitnoj pomoći.

"Radim s djecom tog uzrasta pa od njih naučim i saznam kakvim se opasnim stvarima bave. Tako sam saznala i za 'igru gušenja’, koja se obično igra za vrijeme odmora ili poslije škole. U trenutku kada se dijete onesvijesti od nedostatka kisika, doslovno ga sekunde dijele od smrti. Namjerno zaustavljanje disanja, koje obično traje oko 45 sekundi u igrici, zaustavlja rad srca i dotok kisika do mozga... Ako se dijete odmah ne položi horizontalno i ne pruži mu se prva pomoć, može doći i do smrti", upozorila je doktorica Nevenka Dimitrijević.

Psiholozi smatraju da djeca više ne znaju razdvojiti stvaran od virtualnog svijeta te ne ramišljaju o posljedicama ovakve igre.

Avaz