cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VELIKI POŽAR U HERCEGOVINI JOŠ NIJE UGAŠEN: Pogledajte šta je se zapalilo…

Jučer nešto iza 15 sati na području Knešpolja, tačnije u industrijskoj zoni gdje se nalaze firme Presal i TT Kablovi, došlo je do požara, ali i detonacija, nakon što je namjerno zapaljeno 500 guma. Kako saznajemo u MUP-u ZHK, požar još uvijek nije ugašen.

Ovo nam je potvrdio i Damir Čutura, glasnogovornik MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, dodavši da će uviđaj kojim će se utvrditi uzrok požara biti obavljen tek nakon potpunog gašenja vatrene stihije.





"Radi se o manjem požaru u jednoj jami u kojoj se odlaže otpad. Odjekivale su i detonacije no još uvijek ne znamo šta ih je prouzrokovalo. Moguće je da se radi o nepropisno odloženom oružju ili pak o bočicama pod pritiskom koje također mogu izazvati slične efekte", kazao je Čutura

Požar je, podsjećamo, prijavljen jučer oko 15 sati, a pošto su lokalni mještani primijetili gust dim. Vatrogasna brigada je pristupila gašenju požara, ali odjednom su počele odjekivati detonacije i predmeti letjeti uokolo.

Vatrogasci su se radi svoje sigurnosti neko vrijeme morali udaljiti sa požarišta. Naknadno su se ponovno vratili gašenju vatre, ali bez velikog uspjeha, s obzirom na to da na raspolaganju nisu imali posebnu smjesu za gašenje ove vrste požara.

”Naša ekipa je na teren izašla u 15:30 sati po zaprimljenoj dojavi te su lokalizirali i stavili pod nadzor manji požar koji je zahvatio obližnje rastinje dok gume jednostavno nismo mogli ugasiti, jer nemamo adekvatnu opremu i specijaliziranu smjesu za gašenje takve vrste požara. Manji požar je ugašen te su se članovi našeg društva s terena vratili u 19:00 sati", potvrđeno je iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg.

Kako nezvanično saznajemo, u ovom slučaju se radi o namjernom zapaljenju više od 500 komada automobilskih guma i gdje se jasno moglo vidjeti područje u kojem su gume istovarene.

Navodno, po tragovima na zemljanoj površini, koji vode do te provalije, može se zaključiti da se radilo o nekom većem kamionu koji je vjerovatno te gume iskipovao na ovo područje. Kako je došlo do zapaljenja, bit će predmet istrage koju će voditi policija.

Izvor: Klix