cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PREKSINOĆ MLADA ZENIČANKA PREMINULA U BOLNICI: Kad su doktori rekli da više nema nade, porodica pristala na doniranje organa…

U Kantonalnoj bolnici Zenica preksinoć (tokom noći 15. na 16. februar) je izvedena eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice Zeničanke, koja je preminula. Mlada žena životne dobi od 41 godinu primljena je u KBZ sa kliničkim znacima moždanog krvarenja.


Nakon provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja opšteg stanja pacijenta, te se u ranim jutarnjim satima u nedjelju posumnjalo na dijagnozu moždane smrti, koja je i potvrđena.

Eksplantacija dva bubrega, dvije rožnjače i jetre je urađena u saradnji operativnih timova zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica i zaposlenika UKC-a Tuzla, koji su dali neizmjeran doprinos da sve protekne kako treba.

– Ovo je četvrta eksplantaciona procedura u bolnici, uz zalaganje svih timova koji su to radili. Prije su bili ljekari iz Berlina, iz Njemačke, Tuzle i Sarajeva, a sada smo imali izravni kontakt sa ljekarima iz UKC-a Tuzla. Ovo je jedna procedura koja je krenula i koja će ići sve bolje i bolje. Pokrenuli smo i priznavanje same procedure od federalnog i kantonalnog ministarstva, koja trebaju omogućiti sve za dalje funkcionisanje eksplantacije, pogotovo nabavku opreme koju bismo upotrebljavali. U svakom slučaju, donorstvo u Bosni i Hercegovini je zaživjelo, kazao je prim. dr. Harun Šestić, v.d. direktora KB-a Zenica – prenosi Oslobođenje, koje najavljuje i više detalja o ovoj priči u svom štampanom izdanju.

Izvor: Doznajemo.com