cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NIJE MOGAO VJEROVATI: U šumi je pronašao ovo “čudovište”… + FOTO

Jedan Poljak nije mogao vjerovati! Ono što je pronašao u šumi, kaže, dogodilo mu se prvi put u životu, iako je riječ o ljubitelju i poznavaocu prirode. Priča je došla i do poljskih medija, a prenosi je tamošnja Gazeta.

Justin Kolek, sakupljač i ponavalac gljiva iz Poljske otišao je u šumu gdje je počela sezona branja gljiva i sakupio je vliku košaru drgocjenih vrganja.


Ali, pronašao je i pravo “čudovište” od gljive. Jednog vrganja koji, iako ga nije vagao, po svemu sudeći teži preko 2 kilograma.

Ovaj gigant je, kako kaže Justin, moguće i najveća gljiva koju je pronašao u svom životu.
Prema podacima sa Wikipedije, Vrganj (lat. Boletus edulis) je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnororičnim šumama. Raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Nalazi se u Evropi od ljeta do jeseni i u borovim, i mješovitim crnogoričnim šumama.

Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne mijenja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i tom osobinom.

Priprema se svjež, pohovan, sušen, ali i ukiseljen sa raznim začinima u ulju.

Zamjena sa sličnom otrovnom ludarom (lat. Boletus satanas) je zbog crvenkastog izgleda ludare, gotovo nemoguća.

Izvor: doznajemo.com