cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SRPSKI MEDIJI ŠOKIRLAI JAVNOST: Otkrili kako je Dodik ponižen na otvarnaju Ferhadije…

Vrpca je presječena i Ferhat pašina džamija u centru Banjaluke je svečano otvorena i to na dan kada je, prije 23 godine, srušena. Nema veće radosti od ove, poručuju iz Islamske zajednice.

“Ferhadija nam ponovo unosi radost i nadu u bolje sutra. Ona se ponovo otvara prema svima nama, otvara svoja vrata i svoje kapije. Ona ne optužuje nikoga za zlo koje joj je nanijeto. Ali nas opominje svojim ponovnim rađanjem i otvaranjem da nam se slično zlo ne ponovi”, izjavio je Osman Efendija Kozlić, muftija banjalučki.




Da čestitaju muftiji banjalučkom i vjernicima, došli su i vjerski velikodstojnici iz pravoslavne i katoličke crkve, kao i jevrejske zajednice. Obnova bogomolja, poručuju, treba da spaja narode.

“Uvažavajući tuđe, najbolje poštujemo svoje. Poštujući Bogom danu različitost drugih,  pa i vjersku, najjače afirmišemo svoju ličnost pred Bogom i ljudima”, rekao je vladika banjalučki Jefrem.

“Čvrsto vjerujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni jedni drugima činiti dobro a ne zlo. Na taj nalčin se međusobno susrećemo u ljubavi i izgradnji kulture susreta koja nam je u gradu i zemlji toliko potrebna”, izjavio je Franjo Komarica, biskup banjalučki.

Koliko je obnova Ferhat pašine džamije važna pokazali su i brojni zvaničnici koji su stigli u Banjaluku. Odvano ih u u gradu nijie bilo toliko.

Sve zvanice poslale su poruke mira i suživota, posebno budućim generacijama. Kako rekoše, otvaranjem Ferhadije, banjalučka razglednica konačno je kompletna.

Takva je sada Ferhadija a takva mora da ostane i Bosna i Hercegovina, ističe  turski premijer. Ahmet Davutoglu uvjerava da će njegova zemlja uvijek biti uz cjelovitu, bratsku, BiH.

“Ako se želi dijeliti to znači da se želi dijeliti to jedinstveno srce.  Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva ili Sarajevo od Mostara, nikada”, rekao je Davutoglu.

Svojom ljepotom Ferhadija povezuje ljude različitih vjera, kaže Bakir Izetbegović. Njena obnova je pobjeda života i nade ali i simbol trajnog povratka Bošnjaka na ove prostore. Dostojanstveno, kako smo i rekli da će biti, dodao je predsjednik Republike Srpske.

“I to je najvažnija poruka. Banjaluka je danas mjesto mira, dostojanstva i čestitam svim vjernicima Islamske zajednice na otvaranju Ferhadije”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Poruke koje danas upućujemo iz obnovljene Ferhadije imaju istorijsku težinu i snagu o kojoj će posebno svjedočiti generacije koje dolaze. Pogotovo što ih zajednički upućujemo sa prestavnicima srpskog naroda u BiH koji su snažno, na svaki način, podržali obnovu Ferhadije”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A najveći apaluz dobio je turski premijer. Čak i ovacije kad se pojavio na bini. A pravi delirijum izazvao je među vjernicima kad je, nakon ceremonija otvaranja džamije, otišao da se pozdravi s njima.

ATV