cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SESTRA GORDANA NE ŽELI DA GA SLIKAJU: “Pamtite mog brata kakav je nekad bio…” U TEŠKOM STANJU Bišćanin koji je…

Nekad vrli čovjek, borac a danas teški bolesnik , nepokretan, otvorenih rana , treba našu pomoć i pomoć društvene zajednice, piše Ljuta Krajina, i dodaje:

Sami smisao izgradnje ovakvog oblika lađe iz tog perioda je dokaz da su tu živjeli pismeni ljudi – govorio je Saje Josip, mještanin ovog turističkog naselja, čiji kompleks hotela ”Sedra” je u neposrednoj blizini pronalaska kanua-lađe.


Saje Josip kaže da su on i njegov rođak Davor nekoliko dana obilazili skrovište kanu-lađe čiji su djelovi virili iz unskog pjeska doslovno ugrađenog u stjenama sedreza.

Kako je ovo druga pronađena lađa, ali ovog puta nizvodno od Bihaća 12 kilometara prema Bosanskoj Krupi iz Perioda Japoda – Ilira, ovo bi mogao biti vrijedni eksponat za nacionalni park Una, gdje bi turisti svojim objektivima i slikanjem doprinosili promociji nacionalnog parka Una, govorio je tad Saje Josip.

Nažalost, i nakon godinu dana od pismenog podneska Nacionalnom parku Una o pronalasku ove vrijedne drevne kanu-lađe niko se nije javio, niti da je pogleda, a kamoli da je uzme u razmatranje za simbolični otkup kao nagradu pronalazaču. Kanu-lađa je konzervirana i još se uvijek nalazi u garaži Saje Josipa.

Ladja-Krajina3



Ladja-Krajina4


Iako je ova priča o otkriću i prodaji vrijednog eksponata trebala poslužiti da se demobilisani borac snađe i da preživi još jednu sumornu i tešku zimu snašla ga je tragedija i čemer. Kako Saje Josip sam živi u stanu željezničke stanice prijatelji su ga tek sutradan pronašli u teškom i besvjesnom stanju. Prebačen je u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje je zadržan petnestak dana a potom otpušten.

Brigu o svom bratu preuzela je sestra Gordana koja kaže da su urgirali kod Doma zdravlja Bihać da ga vrate nazad u bolnicu i da mu se medicinski pomogne, jer je nepokretan, nema nikakvu kontrolu nad sobom, ne govori niti jede. Niko ne zna šta mu je.

Iako Gordana ima svoju obitelj gdje živi sa mužem RVI i skromnom njegovom penzijom ponovo je primila svog brata nakon ponovnog otpuštanja iz kantonalne bolnice u Bihaću. Ovog puta stanje je još teže i gore.

Njegov veliki prijatelj Sulejman Suljo Malkoč koji je stalno u posjeti i pomoći što zatreba Josipu kaže:

Sulejman Malko


- Preuzeli smo Josipa sa više i velikim dekubitalnim otvorenim ranama veličine dlana prouzrokovane od vjerovatno ležanja. Ovoj porodici i njemu je potrebna pomoć u svemu, kaže Suljo. Drva za ogrijev, pampers pelene, zavoji, gaze za previjanje, hrana, novac i sve drugo. Samo jedno presvalačenje oboljelog Josipa ovu porodicu košta oko 100 KM.

Htjeli smo slikom prikazati užasno stanje čovjeka ali Gordana kaže da ne dolazi u obzir neka u očima njegovih prijatelja ostane u sjećanju Josip onakvog kakvog su dosad poznavali.

– U akciju prikupljanja pomoći u novcu i drugim potrebštinama uključilo se boračko udruženje “Sove Krajine”, Mjesna zajednica Srbljani, Lovačko društvo Srbljani, a očekujemo zbog javnosti da će se oglasiti i novčano pomoći ovoj porodici načelnik općine Bihać i ministar za boračka pitanja USK.
Više informacija kako i na koji način uputiti pomoć ovoj porodici možete dobiti od Sulejmana Sulje Malkoča telefon +387 (0) 61 797-437. On je prijatelj koji je i pokrenuo svu ovu humanitarnu akciju – navodi se u apelu.

Transakcijski račun Unicredit bank 3385002561695423 (Svrha doznake uplata za Saje Josip).

Ladja-Krajina

Izvor: Doznajemo.com/Ljuta Krajina