cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ŠUMI VAM U UŠIMA? Škljocaju vam koljena? Evo šta znače zvukovi iz tijela…

Tijelo je veliki i komplikovani organizam koji svakodnevno koristimo, pa je normalno da nam tu i tamo želi nešto poručiti.

Naše je tijelo veliki skup mišića i kostiju, nadopunjeno s mesom, žilama i nervnim sistemom, barem tako jednostavno možemo objasniti. Svakodnevno smo u pokretu i svakodnevno koristimo svih 752 mišića u tijelu, a naše su kosti pogodne “hrđanju”, odnosno što smo stariji, to su one mekanije i sklonije ozljedama.


Naše tijelo, pošto je toliko komplikovan organizam, može nam i pokazivati i vikati da nešto nije u redu prije nego dođe do ozbiljnijeg i težeg problema.

Baš zato, potrebno je slušati svoje tijelo i reagovati na zvukove koje ono proizvodi, a pogotovo ne smijete ignorisati bolove koji se pojavljuju uz zvukove.

Ne ignorišite svoje tijelo, ono zna najbolje što je za vas i za njega!

Kruljenje u želucu

Naš želudac najčešće proizvodi zvukove kruljenja kada smo gladni, no ti su zvukovi popraćeni i osjećajem gladi. No, želudac se može čuti i kada samo procesuira hranu, tekućinu ili kada zrak prolazi kroz crijeva.

Za zvukove zaslužna je peristalika, pri čemu dolazi do kontrakcije mišića cjevastog organa koji pritišće i usmjerava hranu prema izlaznom otvoru.

Zvukovi u želucu mogu nastati i tek ako pomislimo, vidimo ili osjetimo hranu – jer mozak šalje signale u stomak i crijeva koji pokreću probavu.

Uzrok kruljenja može biti i alergija na hranu, lijekovi, pogotovo laksativi, no i čir na želudcu, hernija ili infekcija. Uz ove potonje, kruljenje u želudcu nije jedini simptom, već se pojavljuje i krv u stolici, bol u trbuhu, kao i što se može vidjeti ili osjetiti oteklina. U tim je slučajevima, potrebno posjetiti doktora.

Preskakanje i škljocanje vilice i čeljusti

Do preskakanja i zvuka škljocanja vilice i čeljusti dolazi najčešće zbog disfunkcije čeljusnog zgloba, odnosno najčešće dolazi do pomaknutog diska kojem je potreban taj “klik” da se namjesti.

Škljocanje, škripanje ili pucketanje u temporomandibularnom zglobu simptomi su poremećaja unutar zgloba. Javljaju se ako je disk, koji sprječava trenje između zglobnih tijela, izvan svog normalnog položaja. Prilikom otvaranja usta i lateralnih kretnji, zglob kliže u svoj normalni položaj, uz pojavu škljocanja. Zglobni zvukovi su za pacijente neugodni, ali ako se uz njih ne javlja bol ili ograničenje kretnje donje čeljusti nema potrebe za terapijom.

No, ako do nje dođe – trebali bi posjetiti svojeg stomatologa i ortodonta, kako bi se ustvrdilo što izaziva ovaj problem, jer je nekada potrebno samo “namjestiti” da se zubi spajaju na pravilan način.
Problem čeljusti može biti i njegovo zaključavanje, odnosno da čeljust odjednom ne možete pomaknuti, a kada i uspijete pojavljuje se velika bol. U čeljusti, i licu, nalazi se temporomandibularni zglob, koji kod čestog iskakanja može postati sve bolniji i ukočeniji.

Uzrok ovih problema može biti i sindrom čeljusnog zgloba, koji kod nekih može biti bezbolan i prolazan, dok kod drugih može izazivati intenzivne bolove, kao i njihovo širenje u lice, vrat i ramena.
Liječenje zglobnih položaja uključuje fizikalne vježbe, izradu udlage, analgetike. Preporučuje se izbjegavati jako otvaranje usta i druge ekstremne kretnje; zijevanje, odgrizanje hrane.

Pucketanje, zvonjava i pulsiranje u uhu

Zvonjava, šumljenje i pulsiranje u uhu stručno se naziva tinitus, a zvukovi mogu biti konstantni ili se pojavljivati u intervalima. Osim zvonjave i šumljenja, čuti možete i zujanje, cvrčanje i zviždanje, a razlog može biti pretjerana osjetljivost na normalan zvuk, a može prouzročiti nemogućnost spavanja, kao i nemogućnost koncentracije.

Kod tinitusa, potrebno je vježbati kako bi se potaknula bolja cirkulacija u mozgu, odnosno povećao krvotok u glavi, kao i što trebate smanjiti količinu soli u prehrani.

Ako vam ovi zvukovi onemogućuju svakodnevno normalno funkcionisanje, posjetite otorinolaringologa koji će pregledati radi li se o infekciji, problemu s unutarnjim uhom, a za liječenje vam mogu biti propisani antibiotici, kao i kapi.

Pulsiranje u uhu

Za pulsiranje u uhu uzrok može biti prevelika konzumacija kofeina, alkohola i slatkiša, kao i stres, a pacijentima se u ovim slučajevima savjetuje relaksacija i izbjegavanje konzumiranje proizvoda koji su i sami uzrok pulsiranja. U ovim slučajevima, krvni tlak raste do te mjere da ga možemo čuti, a to vam je odličan znak da trebate odmor!

Ako ne ignorirate ovu pojavu, na vrijeme možete liječiti ili zaustaviti pojavu težih kardiovaskularnih, odnosno srčanih, problema.

Škljocanje u koljenu

Kao i kod zglobova, pucketanje može doći zbog preskoka ligamenata ili tetiva preko koštanih ispupčenja, te kao i drugi navedeni “zvukovi tijela” nije ozbiljno ako ne osjetite slabost u koljenima i popratnu bol. Može doći i do toga da koljeno ne možete pomaknuti.

Kako bi se ovi uzroci riješili, važno je najprije posjetiti liječnika kako bi se provela dijagnoza i slikanje, a savjetuje se i vježbati kako bi ojačali koljena i mišiće. Važno se prije vježbanja zagrijati, kao i nakon njih istegnuti, kako ne bi došlo do ozljeda prije ili nakon vježbanja.

Škljocanje u vratu i leđima

Škljocanje u vratu i leđima svakodnevnica je onih koji većinu svojeg dana provedu sjedeći i pri tome se nepravilno drže. Također, razlog može biti općenita napetost zbog stresnog posla. Škljocanje u vratu može biti posljedica bolnog sindroma vratne kičme, a u tim se slučajevima bol može početi širiti prema ramenima, kao i prema prsnom košu. Bol u vratu može se proširiti sve do prstiju, u kojima možete osjećati trnce.

Kada škljocamo vrat i leđa, dolazi do trenutnog smanjivanja napetosti mišića i vrata ili leđa, no ne treba ignorisati glavne uzroke ove boli. Pokušajte se kretati više, ili barem opustiti kako bi i vaši vratni i leđni mišići odahnuli!