cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

REPUBLIKA SRPSKA GORI: Pogledajte reakcije Srpsih medija na to što je Vučić izdao Dodika…

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić nisu podržali referendum u Srpskoj. Svoje stavove nisu obrazložili. Poručili su u zajedničkoj izjavi da Srbija ni na koji način neće uticati na promjenu politike legitimno izabranih političara RS.

“Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvijek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije”, navedeno je u zajedničkoj izjavi Vučića i Nikolića. U Beogradu su ponovljeni raniji stavovi, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Sastanak je, kaže, bio odgovoran i konstruktivan.




“Imam punu zahvalnost rukovodstvu Srbije za mogućnost da popričamo o razvoju situacije u regionu. Na nama je odgovornost za sve odluke u Republici Srpskoj, mi smatramo da sve što činimo radimo u skladu sa zakonima”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ostajemo jedinstveni u namjeri da odbranimo ideju o 9. januaru, kaže Dodik. Hoće li biti održan referendum u RS, predsjednik je odgovorio u samo jednoj rečenici.

“Ja sam ponosan na Srbiju”, kratko je poručio Dodik.

Premijer i predsjednik Srbije nisu bili raspoloženi za izjave, Aleksandar Vučić se nije ni obazirao na novinare. Sastanak koji je trajao nešto više od sat i po, napustio je prvi. A još jutros je bilo jasno da se preko noći, barem naizgled, puno toga promijenilo.

“Vidim da su svi svoje odluke već donijeli. Mogli smo i da preskočimo. [Referendum?] Ne, nisam pričao o referendumu, pošto ja ne kršim dogovore koje postignem, i kad se dogovorim da o nečemu razgovaram onda o tome razgovaram, a ne idem u javnost sa tim šta je moja politika”, naglasio je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

O činjenici da se već jutros nakon izjava Aleksandra Vučića moglo naslutiti kakav će biti današnji sastanak, gosti nisu pričali. Svi od reda su poručili da građani Srpske imaju pravo da se izjasne o Danu Republike. Mladen Bosić više je zabrinut zbog situacije u regionu nakon nekih informacija koje je čuo na sastanku. Da li se može desiti da ne bude referenduma, to nije čuo. A Mladenu Ivaniću je jasno da slijedi težak period.

“Biće narednih dana vrlo složenih situacija i prilika, ali mislim da se jednom vrstom razuma koja se ogleda u činjenici da Sarajevo mora da prihvati da je Srbima stalo do 9. januara, može doći do rješenja. Mi ćemo naći način kako ćemo to do Ustavnog suda provesti a da sačuvamo dignitet Srba u BiH”, izjavio je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

“Ja vidim da će se referendum održati s obzirom da niko u Narodnoj skupštini nije podnio inicijativu da se promijeni njena odluka”, ocijenio je Mladen Bosić, predsjedavajući PD PS BiH.

To što je Srbija odlučila da se ne miješa u priču o referendumu premijerku nije iznenadilo. Kaže da je jasno gdje je donesena odluka o tome.

“Ovo je naša odluka u Republici Srpskoj, rukovodstvo svih partija sa sjedištem u RS je donijelo odluku da se ide na referendum. Narodna skupština je bila mjesto gdje je ta odluka donesena, i mi apsolutno razumijemo važnost održavanja referenduma. Ne vidimo razlog za bilo kakvu galamu koja je uslijedila svih ovih sedmica nakon toga”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Gosti su u Beograd stigli na poziv Aleksandra Vučića a nakon sjednice Savjeta za provođenje mira koji je pozvao vlasti Srpske da odustanu od referenduma. Jutros je isti taj Vučić poručio da je sastanak mogao da bude i preskočen jer su političari iz Srpske odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost.

ATV