cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OGLASIO SE VISOKI PREDSTAVNIK: Progovorio o referendumu… Pogledajte kako će biti kažnjeni oni koji krže odluke Ustanog suda BiH…

Povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbacio zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, oglasio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Iz OHR-a je saopćeno kako se odluke koje je donio Ustavni sud BiH moraju poštovati jer je nadležnost Suda jasno je utvrđena u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju ovog suda spada rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.


"U tu svrhu, Sud je danas donio teške odluke da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine RS (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima te da obustavi primjenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti. Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštivanje Ustava", saopćeno je iz OHR-a.

U tom kontekstu, visoki predstavnik poziva vlasti u RS da se uzdrže od provođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Suda.

"Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa. Kao konačni autoritet za provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo provođenje. Osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo bi direktno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo uticaj na stabilnost zemlje", navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas donio Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.

Klix