cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK NA KOLJENIMA: Pogledajte kako su g anapali srpski mediji zbog referenduma…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni, povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH, da nema odlaganja referenduma i pozvao građane Republike Srpske da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike.

"Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće", rekao je Dodik, ističući da „Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine Republike Srpske“.


"Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Mada ističe da je ovakvu odluku Ustavnog suda očekivao, istina je zapravo da je Dodik priželjkivao bitno drugačiju odluku.

Priželjkivao je da Ustavni sud prihvati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske i da cijeli spor oko obilježavanja Dana Republike Srpske vrati na početak. Ni u tom slučaju Dodik ne bi odustao od referenduma, ali bi imao kakav-takav alibi za njegovo održavanje, jer u tom slučaju referendum de iure ne bi bio osporen, nego bi se o svemu Ustavni sud naknadno izjasnio.

No, Ustavni sud nije problem vratio na početak nego je zaključio da je referendum zakazan za 25. septembra neustavan i zaključio da bi njegovo održavanje predstavljalo direktan čin podrivanja ustavnog poretka zemlje.

Dodik će najvjerovatnije ignorisati odluku Ustavnog suda BiH i neće odustati od referenduma 25. septembra, no sada će za vratom imati međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije BiH koji će ustati u zaštitu ustavnog poretka i sankcionisati nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

Imaće za vratom i premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji mu neće tek tako oprostiti neposlušnost i soliranje u vođenju srpske nacionalne politike.

RTV BN