cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

IZETBEGOVIĆ OTKRIO: Pogledajte šta će Bošnjaci uraditi kao ipak referenduma bude…

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u prvoj kratkoj izjavi za Klix.ba nakon odluke Ustavnog suda kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u, kazao da se nada da će Milorad Dodik sada odustati od referenduma u Republici Srpskoj.

Izetbegović je za naš portal kazao i da je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda.


"Nadam se da ce Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mjere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano članom 239 Krivičnog zakona BiH", kazao je Izetbegović.

Član 239 kaže da službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine koja odbije izvršiti konačnu i ovršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Izetbegović je prokomentarisao i izjavu Mladena Ivanića koji je jučer najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti RS-­a za preispitivanje odluke oko Dana RS-­a u BiH nastupiti "neviđeno" pogoršanje prilika.

"Čudi me reakcija kolege Ivanića, njom se ustvari prijeti svima onima koji se usuđuju suprotstaviti diskriminaciji", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj 99. plenarnoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.


Klix