cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIKA NIKO NE MOŽE ZAUSTAVITI: Pogledajte šta je danas uradio sa glasačkim listićima za referendum…

U “Službenom glasniku” zbog referenduma svi imaju pune ruke posla. Prva faza je gotova i listići su odštampani. Ukupno 1.219.399 listića plus zakonska rezerva od tri odsto. U toku je pakovanje u posebne kutije.

A na svakom paketu naljepnica sa jasnom naznakom o glasačkom mjestu. Pripremaju se i plakati koji pojašnjavaju način glasanja, čak i oni koji usmjeravaju birače gdje je glasačko mjesto ili šta šta tamo ne smiju da rade. Radnici pakuju i posebne kutije.


U slučaju da glasači ne znaju gdje bi trebalo da glasaju – potrebno je samo da pošalju SMS sa jedinstveni matični brojem na broj telefona 0651244. Odgovor stiže za nekoliko sekundi.

“Poštovani Slaviša, zahvaljujemo se na interesu za referendum u našoj Republici. Vaše glasačko mjesto je: Petrićevac 2, Banjaluka”, brzo stiže odgovor o glasačkom mjestu.

U Narodnoj skupštini obuka o još jednoj referendumskoj aplikaciji. Kako sprovesti referendum – predsjedavajući Komisije čitav dan je obučavao operatere iz opštinskih i gradskih komisija. Imaju devet dana da urade domaći zadatak i što bolje prouče aplikaciju za prikupljanje, kontrolu i izvještavanje o izlaznosti glasača.

“Vi ste jedna od najvažnijih karika cijelog glasačkog procesa”, kaže Siniša Karan, predsjedavajući Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

U “Službenom glasniku” ranije su rekli da su referendumske listiće štampali na već nabavljenom materijalu i da nije bilo potrebe da se za ovaj posao raspisuje tender. U narednim danima, kažu, podijeliće spakovani materijal po opštinama i gradovima.

ATV