cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BLOKIRAN GRAD: U Beogradu održana gej parada, blokirane ulice, ima uhapšenih…

U centru Beograda uz zvuke pištaljki i šarene zastave održana je ``Parada ponosa``. Početak šetnje kasnio oko 30 minuta. Aktivisti prošetali od Slavije do Trga republike. Dvoje uhapšeno, al` bez incidenata. Oko 5.000 policajaca obezbjeđivalo skup. Centar blokiran za saobraćaj.

Centralne beogradske ulice kojima je prolazila parada su zatvorene, a saobraćaj obustavljen.


Kako javljaju reporteri Alo!, šetnja je protekla bez incidenata, a učesnici će sada moći da se vesele uz muziku. Jedan od organizatora ``Parade ponosa``, Boban Stojanović na kraju se ponovo obratio okupljenima i zahvalio im na podršci i učešću.

Glumica Mirjana Karanović, kuma Prajda, proglasila je početak šetnje, a dok je pristizala u dio gde se okupljaju pristalice Prajda doživjela je neprijatnost kada ju je jedna žena verbalno napala.

Dvije osobe su uhapšene, jedna na Slaviji, a druga na Trgu republike. Jedna osoba je privedena jer nije imala lična dokumenta, a druga jer bi zbog kriminalnog dosijea mogla da predstavlja prijetnju.

Jednoj ženi je pozlilo, kako javljaju mediji, ali su joj učesnici parade pritekli u pomoć.

Aktivisti su počeli da se okupljaju već oko 11 sati, kada su uzimali bedževe i narukvice, a nosili su zastave duginih boja. Njima se, među prvima, pridružila i bivša ministarka Kori Udovički.

Ona je za Alo! rekla da nije bila na svakom Prajdu, ali da taj događaj podržava:

- Za mene je Prajd jedna vrsta slavljenja ljubavi i tolerancije, otvorenog novog sveta kakav smatram da ćemo da izgradimo. Prilično sma uvjerena da će proteći bez problema - rekla je Kori Udovički.

Među prvima je stigao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a prisutna je bila i ministarka Ana Brnabić.

Šetačima su se priključili i lider LDP Čedomir Jovanović, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, dramaturg Biljana Srbljanović, bivša kuma ``Prajda``. lider DS Bojan Pajtić, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović...

Na ulicama je bio veliki broj pripadnika žandarmerije i policajaca u opremi za brza dejstva.

Kafići u Njegoševoj ulici, na Cvijetnom trgu, su otvoreni, a policija propušta građane koji žive u tom dijelu grada.

Kordoni policije raspoređeni su na glavnim punktovima, u parkovima u centru grada, oko Parka Manjež i na prilazima ruti kojom se kolona kretala. Policija i žandarmerija su propuštali građane kroz zaštitne ograde bez legitimasanja.

Alo.rs