cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MISTERIJA SLOVENCA KOJEG JE DRINA ODVELA U SMRT: Evo šta je Andreja zaista odvuklo u vodu…

Tijelo Slovenca Andreja Beuca (34) pronađeno je petog dana potrage u koristu Drine u Kozluku, na oko 15 kilometara od Zvornika. Nakon mnogo teorija kako je mogao odjednom iskusni skakač u vodu da potone, kao najvjerovatnija mogućnost spominje se da ga je na dno povukao vir.

Andrej iz Krškog u Sloveniji, u nedjelju je skočio sa mosta u Drinu u Zvorniku, sa visine od 20 metara, a poslije skoka je nestao u vodi. Nakon skoka je izronio, ali je potom nestao u vodi. Ronioci su tek jučer pronašli njegovo tijelo.


Mnogi smatraju da je Andreja na dno mutne Drine povukao vir, koji ga je i odvukao daleko od mjesta neseće ispod mosta. Rijeka Drina je poznata kao brza, snažna i neumoljiva, naročito u planinskim predjelima gdje usijeca kanjone i prolazi kroz klisure. Zbog čega se u njoj, kao i u drugim rijekama, pojavljuju i virovi.

Vir ili vrtlog je kružno kretanje vode koje se javlja u nekim dijelovima vodenih basena ili tokova zahvaljujući spajanju dvije suprotne struje. Vrtlozi mogu biti različite veličine, od vrlo malih, jedva primijetnih, do onih koji mogu zauzeti gotovo cijelo korito.

Virovi su česta pojava na rijekama i morima, ali su mnogo interesantiniji na rečnim tokovima.

Zbog prirode rijeke Drine, pretpostavlja se da ga je jedan vir povukao na dno i tamo zadržao dovoljno dugo da ga odnese matica.

Kurir