cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

IZETBEGOVIĆ: Država nema cijenu, ništa nije svetije od mira, ali...

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je danas konferenciju za medije nakon sjednice kolegija SDA.
Izetbegović je još jednom pozvao vlasti u RS da poštuju Dejtonski sporazum kako bi ova zemlja krenula naprijed.

- Kolegij SDA poziva da se poduzmu sve zakonom propisane aktivnosti kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak, teritorijalni integrijet i suverenitet BiH. Ovo se prije svega odnosi na Ustavnog Suda BiH i i aktivnosti državnih pravosudnih institucija koje se odnose na nepoštivanje odluka Ustavnog Suda BiH - kazao je Izetbegović.
Također, Izetbegović je naveo da kolegij SDA smatra da su neprimjerene izjave izjave nekih članova HNS o oživljavanju Herceg-Bosne.

- Moramo svi dati doprinos stabilnosti Bosne i Hercegovine, a ne dodatno destabilizirati situaciju, prizivajući duhove prošlosti poput paradržavne tvorevine za koju se evo očekuju izricanje kazni u Hagu. Zahtjevamo od državnih institucija da pod hitno ispitaju okolnosti pod kojim je zajednička policijska vježba policije entiteta RS i policije Republike Srbije održana. Postoje ozbiljne indicije da su povrijeđeni zakoni vezani za učešće policijskih službenika iz BiH. Ukoliko je trebalo izvoditi takvu vježbu, onda je to trebalo raditi u saradnji sa policijskim strukturama BiH - kazao je Izetbegović.

- U Srebrenici je srpska vojska počinila genocid, da bi taj dio Podrinja ostavljen u RS. Sasvim je opravdan zahtjev da se traži jedan distrikt, ali na legalan način - kazao je.
Izetbegović je naglasio da niko od SDA nije spremniji da brani ovu zemlju do kraja.

- Niko od nas nije spremniji da ovu zemlju brani do kraja. Država nema cijenu, ništa nam nije svetije od mira, ali i iznad toga imaju sloboda i neke druge stvari. Neka nas niko četvrt vijeka poslije ne dovodi u situaciju da se to dokazuje. Neko u ovoj zemlji traži hljeba na pogaču. Neka su povinuju Ustavu i zakonu i neka im bude dovoljno. Bojim se da ako se bude išlo preko toga da stvari mogu iskliznuti iz prstiju - zaključio je Izetbegović.
Izvor: Avaz