Advokati Avdije Selimovića (26) iz Olova i Muriza Brkića (26) sa Sokoca, koji su osuđeni na po 40 godina za svirepo ubistvo 24-godišnje Arnele Đogić iz Olova, uložili su žalbu na visinu zatvorske kazne, piše Avaz.

Žalba je upućena Vrhovnom sudu FBiH i, kako smo doznali, odluke po ovoj žalbi još nema, pa samim tim nije zakazano ni ročište na kojem bi se moglo odlučivati po žalbenim navodima.
Selimović i Brkić su 14.06. ove godine pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Zenici, kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović, za ubistvo na posebno okrutan način osuđeni na po 40 godina zatvora.

Tokom obrazloženja presuda postupajući sudija Malićbegović naveo je da je priznanje dvojice optuženih uzeo kao olakšavajuću okolnost. Sudija Malićbegović jučer je bio nedostupan za komentar zbog korištenja godišnjeg odmora.

– Ovakvo djelo nisam imao u svojoj sudskoj praksi. Ono je bilo popraćeno tolikom mržnjom da se čovjek upita koliko um može biti monstruozan da uradi ovakvo zlo osobi koja ničim nije dovela do toga da bude ubijena na ovakav način. Količina bijesa ispoljena u ovom ubistvu nezabilježena je u sudskoj praksi – kazao je, između ostalog, nakon izricanja presude sudija Malićbegović.
Podsjetimo, Arnela Đogić ubijena je 27.02. ove godine, dok su Selimović i njegov prijatelj Brkić uhvaćeni tri dana poslije zločina. Tijelo mlade Olovljanke bacili su u kanjon Stupčanice, dubok 70 metara, vjerujući da je tu niko neće pronaći.

Nakon izricanja presude, Selimović je molio Sud da tokom izdržavanja kazne u KPZ Zenica bude smješten u zaštićeni dio zatvora jer strahuje za svoju sigurnost. A da porodica i prijatelji ubijene Olovljanke monstrumima ne namjeravju halaliti, moglo se zaključiti nakon izricanja presude, kada su se u sudnici mogle čuti prijeteće poruke da će ih kazna stići i u zatvoru. Desio se tada i incident kada je dio rodbine i prijatelja pokušao fizički napasti ubice, u čemu su ih spriječili sudski policajci.
Selimović i Brkić kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica.
(Doznajemo.com/Avaz.ba)