cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SKANDAL OKO FINALA "ZVEZDA GRANDA" U SARAJEVU: Premijer direktno protiv, Saša Popović…

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Dino Konaković protiv je planova da se finale muzičkog rijalitija "Zvezde Granda" održi u sarajevskoj dvorani, samo dva dana nakon godišnjice tragedije u Srebrenici.

- Neprimjereno je da se 13-og jula u Zetri održi finale Zvezda Granda. Naše majke oplakuju svoje sinove tog dana i Sarajevo ne može zanemariti tu činjenicu. Organizatori su morali misliti na to ranije, tražiću danas od rukovodstva ZOI-a da se manifestacija pomjeri ili da organizatori nađu neku novu destinaciju. To što su na odmoru uposlenici Grand produkcije od 15-og meni lično nije posebno bitno - naveo je Konaković na svom Facebook profilu.


Takmičenje "Zvezde Granda" uživa veliku popularnost u regionu, pa i u BiH, ali dijelu javnosti zasmetalo je što se finale održava dva dana nakon obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici

Tim povodom Avaz donosi tekst u kome navodi da je, nakon što je objavljeno da finale najvećeg regionalnog muzičkog takmičenja "Zvezda Granda" treba biti održano 13. jula u sarajevskoj dvorani Zetra, u glavnom gradu BiH osvanuo plakat kojim se negoduje zbog termina održavanja ovog muzičkog događaja. "Srebrenica 11. juli, Zvezde Granda 13. juli. Bruka! Bruka!", stoji na plakatu na mostu Ćumurija, u centru grada.


Kontaktirali smo jučer direktora "Grand produkcije" Sašu Popovića, koji nam je rekao da je prvobitni datum finala trebao biti 2. juli, ali je pomjeren zbog ramazana, piše Avaz.

- Pošto sam obećao da će finale "Zvezda Granda" biti održano u Sarajevu, onda sam pomjerio datum za kasnije. Nisam htio da bude 9. juli, jer je dva dana prije obilježavanja godišnjice Srebrenice. Ali, pošto je cijela Grand ekipa od 15. jula na godišnjem odmoru, jedini dan koji je to moglo da se uradi u Sarajevu je 13. juli. Željeli smo da prođe obilježavanje Srebrenice i ramazan pa da odradimo finale ili da ga radimo u Beogradu - kaže Popović.

Dodaje da mu nije jasno zbog čega je nastao problem.

- Pitao sam ljude u Sarajevu, organizatore, producenta Faruka Drinu i ljude s OBN televizije da li je uredu taj datum i svi su rekli da jeste. Ako je problem taj 13. juli, onda neće ni biti u Sarajevu, finale će biti održano u Beogradu - pojašnjava Popović.

Među prvima koji je javno reagirao je i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković:

- U jednom dijelu BiH obilježava se stradanje, a s druge strane imate paradu pjesme i veselja u glavnom gradu BiH. Nemamo ništa protiv nikoga, niti pojedinaca koji učestvuju niti onih koji će doći na taj događaj ako se to dešava u avgustu - pojašnjava Duraković.

Dodaje da je u cijeloj priči sporan samo datum održavanja takmičenja.

- Svjesni smo da se život mora odvijati dalje, moramo organizirati kulturne događaje sa susjednom zemljom, treba se družiti, treba ovom narodu i pjesme i veselja, ali treba birati datume - poručuje Duraković.

Na odluku da "Zvezde Granda" budu održane 13. jula u Sarajevu jučer je reagirala i predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić.

- Mi 13. jula obilazimo stratišta i mjesta gdje su ljudi pobijeni. Ne znam ko je to odobrio da baš 13. jula bude finale „Zvezda Granda“ u Sarajevu. Ogorčeni smo, imali su program obilježavanja, znaju šta se koji dan održava u sklopu obilježavanja tragedije Srebrenice – kazala je Ćatić.

Kontaktirali smo i ZOI '84 koji su izdali prostor za ovaj muzički događaj.

- Mi smo samo izdali prostor za finale "Zvezda Granda", nemamo nikakve veze s organizacijom – kratko nam je kazala Amra Kaljić, rukovodilac Sektora marketinga ZOI '84.

Doznajemo.com/Avaz