cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PRONAŠLI DJEVOJKU KOJA JE BILA ZAMRZNUTA 500 GODINA: Pogledajte kako njeno tijelo izgleda danas…

Na prvi pogled, posmatrajući ovu sliku, moglo bi se učiniti da je neka sasvim obična djevojka došla na pregled kod doktora…

Ali, fotografija prikazuje sve, samo ne nešto svakodnevno i uobičajeno! To nije živa djevojka, nego mumija 15-godišnje djevojčice iz plemena Inka koja je mrtva već oko 500 godina.


Nju je na snijegom i ledom prekrivenim planinskim vrhovima Južne Amerike još 1999. godine pronašla argentinsko-peruanska ekspedicija. Ono što je najfascinantnije je da je tijelo sačuvano u nevjerovatno dobrom stanju. Istraživači su je nazvali “Djeva”.

Naučnici kažu da je stanje njenih unutrašnjih organa takvo da izgledaju praktično netaknuti, kao da je djevojčica umrla prije nekoliko sedmica a ne prije 500 godina.

Naravno, naučnici iz ovoga mogu dobiti razne korisne informacije o načinu života u prošlosti, ali jedno od otkrića do kojeg su došli, a o čemu ovih dana piše KoT je naprosto zastrašujuće.

Naime, analizom uzoraka kose uspjeli su utvrditi prehrambene navike, a budući da su i otkrili da je djevojčica ritualno žrtvovana – došli su do zaključka da su Inke prije nego što bi ubili djecu u sklopu svojih rituala, njih prethodno namjerno debljali!

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)