cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVAJ SNIMAK DO SAD NISTE VIDJELI: Pogledajte šta se desilo kad je majka srebrneice stavila cvijet Čedi Jovanoviću…

Čedomir Jovanović, predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije po dolasku na komemoraciju povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici, poručio je da Srebrenici, Bosni i Hercegovini i RS-u, i Srbiji nisu dovoljni samo lični stavovi, te da jednom moraju imati i jasan politički stav, a on obavezuje svakoga ko želi da napravi razliku između zločinačke politike i zločinaca i svakog pristojnog i normalnog čoveka ko god da je on.




Jovanović je kazao da je dolazak u Srebrenicu njegova ljudska obaveza i politička dužnost, te da postoje lični razlozi za koje misli da su svima jasni, te da ne treba tu previše trošiti riječi.

"Drugi politički su moja profesionalna obaveza, posebno u ovom trenutku kada se opet pogoršavaju odnosi i unutar same Bosne i odnosi između Bosne i Srbije. To je poslijedica politike koja nije imala dovoljno snage i sposobnosti da zauzme jasne stavove prvo o ratovima koji su vođeni 90-ih godina, politici koja je stajala iza njih, i naravno onima koji su odgovorni za zločine poput srebreničkog kojem su sudovi davno dali svoje kvalifikacije", kazao je predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Prema Jovanovićevim tvrdnjama, očigledno je da kvalifikacija genocida Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, te naknadne presude Haškog tribunala, nisu dovoljne da je tu neophodan jasan politički stav koji je napravio razliku između Srbije i srpskog naroda, i onoga što je u Srebrenici urađeno 1995. godine. Da Srbija prizna genocid, prema Jovanovićevim riječima, to ne bi bilo dovoljno, ali bi to bio prvi konkretan korak u onom pravcu u kojem, kako ističe, moraju upravo viditi svoje narode.

"Do zločina u Srebrenici nas je dovela neodgovorna politika, i mi toga moramo biti svjesni. Odgovorna politika tako nešto razumije, poštuje srebreničku tragediju, poštuje porodice žrtava, poštuje narod koji je bio žrtva, time gradi drugačije odnose među narodima i zemljama, što je onda garancija nekog drugačijeg života od onoga koji se nažalost ovdje živi previše dugo”, kazao je Jovanović. On je pozdravio izjavu bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u kojoj je upotrijebio izraz genocid kazavši da će i drugi prije ili kasnije, život će ih natjerati, pristati voljno ili nevoljno na te istine.

TV1