cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

O OVOM ČOVJEKU CIJELA BOSNA PRIČA: Pravoslavni Vladika priznao genocid u Srebrneici… Evo šta je danas rekao…

Na početku komemoracije pročitano je pismo vladike Mihaila, mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, piše novinska agencija Patria.

-Hiljade kamenih grobnih obilježja svjedoče težinu zločina izvršenog nad nedužnim građanima Srebrenice samo zato što su se rodili pod znakom polumjeseca.


Svi koji se na ovom prostoru osjećamo ljudima nosimo to breme zla na svojim plećima, i molimo se svevišnjem da se više nikada ne ponovi takav genocid, kakav saveremeni svijet još nije vidio od Drugoga svjetskog rata. Tragove tog užasa, nedostojnog svakog bića koji se smatra čovjekom, moramo učinjeti javnom cijelom svijetu.

Svima koji ga poriču moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlo koje se dogodilo prije dvadeset jednu godinu.

To je bio zločinački juriš na Bosnu, kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, nezavisno od njihove vjere i nacije. Zato se vi danas poklanjate nevinim žrtvama koje su stradale da bi se Bosna razgradila.

A Potočari simboliziraju odnos svjetske civilizacije prema zločinu, koja neće dozvoliti da se takav užas ponovi i Bosna razgradi po mjeri zločinaca, koji su ga osmislili i izvršili. A ja vam u svoje lično ime i u ime Crnogorske pravoslavne crkve, čiji sam poglavar, poručujem da budete dostojanstveni u svom bolu za vašim najmilijima, a zločince će gospod nagraditi prema zaslugama. Vaše je da u ime ljudskosti, mira i ljubavi oprostite, ali nikada ne zaboravite, poručio je vladika Mihailo.  

NAP.ba