cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OČEKUJE SE NOVI ŽESTOK SUKOB: Pogledajte šta je Dodik danas poručio Čedi zbog Srebrenice…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Beogradu gdje se danas susreo sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Govorio je i o Čedomiru Jovanoviću, lideru LDP-a, koji je boravio na obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.


"Jovanović je otišao u Srebrenicu, a nije se upozao sa istinom", rekao je Dodik. "Neću nikad uraditi ono što je Čedo Jovanović uradio. On misli da se treba ukinuti Republiku Srpsku. Neka dođe i to kaže u Zvorniku. On je izvan vremena i prostora, on je navođena raketa koja bubne bilo gdje", kazao je Dodik.

Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a iz Srbije, kazao je na obilježavanju 21. godišnjice genocida da je njegova ljudska obaveza i politička dužnost dolazak u Srebrenicu.

"Sam dolazak ovdje je moja ljudska obaveza i politička dužnost - pogotovo u situaciji gdje se politika prema ovome odnosi neodgovorno. Ne samo prema žrtvama, nego prema Bošnjacima i prema svima", kazao je Jovanović 11. jula za N1.

"Svi ćemo biti saučesnici jula 1995. godine. Nadao sam se da će Vučićev dolazak skinuti taj teret sa srpskog naroda, ali taj teret osim nas niko ne može skinuti, jer smo ga sami sebi stavili", dodao je Jovanović.

U Knjizi žalbe, Jovanović je upisao sljedeće riječi:

"Pod teretom nevinih žrtava Srebrenice, Srbija će nestati osim ukoliko svoju sreću i mir ne potraži među Bošnjacima kojima su 11. jula srpski zločini i ubistva kroz genocid uzeli sve. Put do te katarze nije lak ali je zato vrijedan. Sloboda i čast mog naroda i zemlje zavise od naše spremnosti da preuzmemo odgovornost i osudimo zločince i politiku koja je vođena u naše ime. Tako i samo tako možemo naći oprost u Bosni i mir za sve nas, Bošnjake, Srbe i Hrvate", napisao je Jovanović u Knjizi žalbe u Srebrenici.

N1