cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK NEMA VIŠE IZLAZA: Pogledajte šta će Merkel uraditi za napaćeni bosanski narod…

Njemačka bi mogla finansijski pokriti sve eventualne negativne poslijedice nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Izjavio je ovo nakon posjete Berlinu predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. To je jasan pokazetelj da Njemačka želi našu zemlju vidjeti u evropskoj porodici, smatraju stručnjaci. Vrijeme je da se za to stvarno, a ne deklarativno, opredijele i bh. političari.



Trenutak nikada nije bio povoljniji za Bosnu i Hercegovinu i toga su u zemlji svjesni svi. Građani su opredjeljeni za Evropski put Bosne i Hercegovine.

Opredjeljeni su i državnici. Krajnje je vrijeme da se tako počnu i ponašati, smatra Adnan Huskić, analitičar evropskih integracija. Treba iskoristiti, kaže, seriju dobrih poruka iz Evrope.

Adnan Huskić, analitičar EU integracija: "U smislu onoga što su naše političke elite pokazale ili donijele u Berlin, a to je ništa i tu smo dobili mnogo jasnije poruke nego ranije. Njima je sda dat neki rok vezano za ono što se zaista treba uraditi i osaje da vidimo da li će oni biti dovoljno politički posvećeni nama - građanima."

Jer građanima ove zemlje, posvećena je Evropa. Njemačka, kao njena finansijski ali i utjecajno, najjača članica, zemlji je ponudila finansijsku pomoć. Koja se posebno odnosi na poljoprivrednike iz Republike Srpske, zbog kojih je ovaj entitet odbio potpisati sporazum.

Proširenje Unije pri vrhu je prioriteta Evrope, smatra profesor Mirko Pejanović. Ovim obećanjem, otklanjaju se sve političke prepreke za napredak naše zemlje.

Mirko Pejanović, profesor: "Ovim činom koji je gosp Merkel pokazala da joj je veoma, veoma stalo i da je na visokom mjestu na njenojpolitičkoj agendi pitanje BiH i njene integracije u EU, time je zapravo pokazala a će u tome istrajati i to je ono što za građane BiH donosi jednu novu nadu."

Adnan Huskić, analitičar EU integracija: "Mislim da je vrlo značajno to što Njemačka pokazuje na ovaj način jasnu posvećenost i daljem procesu proširenja, a posebno budućnosti Bosne i Hercegovine u EU."

Odluku o potpisivanju SSP-a Ivanić bi sada trebao lakše donijeti. Bez troškova za otklanjanje eventualnih poslijedica za Republiku Srpsku i njene poljoprivrednike, nema više ni prepreke na evropskom putu Bosne i Hercegovine. EU ovim je gestom poslala jasnu poruku našoj zemlji. Pristupanje EU riješit će mnoga, pa tako i finansijska pitanje unutar zemlje.

TV1