cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BOSANCI RADUJTE SE: Iz Evrope nam stiže 1,5 milijardi KM… Pogledajte koliko će ko dobiti…

Na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, sutra će BiH pokušati da dobije blizu milijardu i po maraka za infrastrukturne projekte. Predsjedavajući savjeta ministara Denis Zvizdić predstaviće 4 projekta od kojih je najvažniji, ali i projekat sa najviše šansi nastavak gradnje koridora 5C.



Prioritet je dionica autoputa 5C Zenica sjever-Žepče. Ovo je prema riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara projekat koji ima najviše izgleda da pronađe investitora. Osim toga spremani su projekati Luke Brčko, dionice autoputa Mostar sjever- Mostar jug te petlja Johovac Rudanka, kroz RS.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH: Mi u Pariz odlazimo vrlo pripremljeni. I ja sam siguran da će na narednim sjednicama odbora koji će uslijediti nakon Pariza, projekti BiH definitivno biti prihvaćeni i da ćemo dobiti finansiranje.

Osim BiH, u Parizu će sutra i zemlje regije predstaviti svoje projekte u oblasti putne infrastrukture. Da bi BiH uopšte predstavila projekte na pariškoj konferenciji bilo je neophodno usvojiti strategije iz oblasti, transporta, energetike i zaštite okoliša. Te pripremiti projekte.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH: U Parizu će u stvari biti samo jedan okrugli sto koji će govoriti generalno o potrebama infrastrukturnog povezivanja Zapadnog Balkana, a konačne odluke će biti usvojene na odboru u septembru mjesecu.

Njemačka kancelarka Anegela Merkel pred konferenciju u Parizu je kazala da postoje fiksni planovi za pospešivanje infrastrukture u regionu, posebno drumskog i železničkog povezivanja, kao i tešnju saradnju u oblasti nauke. Osim toga, ova inicijativa ima za cilj uvezivanje zemalja regije rekla je kancelarka.

Angela Merkel, njemačka kancelarka: Već smo imali uspjehe. Atmosfera je sada bolja. Nakon prve konferencije u Berlinu su se premijeri zemalja regije sastajali između konferencija, što ranije nije bio slučaj i razgovarali su o projektima.

Merkel je istakla kako zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ali kako različitim tempom idu ka EU.

Angela Merkel, njemačka kancelarka: Brinemo se o tome da te zemlje bolje surađuju i istovremeno približavaju se EU. Time se jačaju stabilnost i mir u regiji, koji je imao važnu ulogu u Prvom svjetskom ratu a i danas nije obelježen potpunom stabilnošću.

Zajedno s premijerima Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, predsjedavajući Zvizdić će sutra potpisati Sporazum o osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih.

TV1