cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

Pogledajte šta Evropska unija očekuje od Vučića u vezi priznavanja genocida u Srebrenici…

Srbija se neće morati izviniti za genocid u Srebrenici kojeg su njene vojne i paravojne trupe počinile 1995. godine nad oko 8.000 Bošnjaka istočne Bosne, da bi nastavila pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, ali Brisel od srbijanskog premijera Aleksanda Vučića traži da posjećuje Srebrenicu tokom godišnjice genocida 11. jula i da žrtvama odaje počast, otkriva za bh. novinsku agenciju Patria izvor iz Brisela.


Skoro identični uslovi Srbiji su postavljeni i kada je riječ o odnosima sa Kosovom – Srbija ne mora zvanično priznati Kosovo, ali ne smije smetati u funkcionisanju kosovskih institucija, čak moraju intezivno sarađivati sa Prištinom.

- Brisel je svjestan da bi nakon priznavanja Kosova, Vučiću pala popularnost koju uživa u Srbiji. Niko ne zna gdje bi se taj pad zaustavio. Možda bi i izgubio izbore, a zvanični Brisel je očito izabrao njega kao nekoga uz pomoć kojeg želi stabilizirati odnose na zapadnom Balkanu pa ga po svaku cijenu želi ostaviti na političoj sceni – kaže ovaj izvor.

Vučićeva popularnost u Srbiji pala bi i nakon priznavanja genocida u Srebrenici, pa je tu pronađeno kompromisno rješenje u njegovim posjetama Srebrenici 11. jula, na kojima treba tek kratko da poziva na mir, ne ulazeći u detaljne polemike, piše NAP.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: NAP