cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO DO SAD NIJE OBJAVLJENO: Poledajte sukob Sejfudina Tokića i policije RS-a zbog zastave sa ljiljanima…

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uhapšen je danas u Banjaluci, nakon što je ispred Skupštine grada Banjaluka održao konferenciju za novinare povodom godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, noseći pritom državnu zastavu Bosne i Hercegovine i nekadašnju zastavu Bosne i Hercegovine na kojoj je grb sa ljiljanima na bijeloj podlozi, pod kojom je BiH primljena u svjetsku organizaciju 1992. godine.




Podsjećanje na godišnjicu prijema BiH u Ujedinjenje nacije bilo je povod Tokiću za isticanje zastava.

On je prije hapšenja rekao novinarima da je na današnji dan, prije 22 godine, BiH primljena u Ujedinjena nacije.

"Primljena je sa ovom zastavom koja se prije 22 godine vijorila pred Ujedinjenim nacijama, sa ustavom Republike Bosne i Hercegovine u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH kada neki pokušavaju osporiti državnost BiH, konkretno kroz Deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz sabor SNSD-a, koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH. Bošnjaci, patriote BiH, ovim stiču puno pravo da u ovom slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase ustav Republike Bosne i Hercegovine", rekao je Tokić.

On je istakao da "bošnjački narod više neće tolerisati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh. entiteta".

"Živila BiH, živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vole BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom fašističkom ideologijom zavole BiH. Branićemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje", rekao je Tokić.

Prema njegovim riječima, odlučio je da održi konferenciju za novinare, nakon što je, zbog bezbjednosti, odustao od organizovanja skupa na kojem bi se okupilo više stotina građana. Tvrdi i da nije učinio ništa što je suprotno Ustavu BiH i Ustavu entiteta, a policiju Republike Srpske optužio je za destabilizaciju čitavog regiona.

- Cvijanović osudila Tokićev postupak -

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, osudila je Tokićev postupak i navela da je policija sigurno imala opravdan razlog za hapšenje Tokića.

"Vidim da on svojim ponašanjem, izjavama, obilježjima, jeste jedan od onih, kojih ima mnogo, a koji žele da doprinesu nemiru, a ne miru, hoće nered, a ne red. Moramo se obračunati sa takvim ljudima, pojedincima i političkim partijama koji ne razumiju koliko je ovdje potrebno da vlada red i mir", rekla je Željka Cvijanović.

Ona je istakla da je Tokić kao pojedinac minoran, te da pokušava na ovaj način da iscenira određene stvari i isprovocira reakcije, te da "njegovi postupci dovoljno govore o njemu i ko je zapravo on".

Izvor: CIK.ba/AA/TV1