cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

KAD JE NAJTEŽE: Reisu-l-ulema Kavazović došao u Podrinje kako bi pomogao Bošnjacima…

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je boravio u posjeti medžlisima Islamske zajednice Bratunac i Srebrenica.

Nakon hapšenja velikog broja Bošnjaka u manjem bh. entitetu, reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović danas je posjetio Bratunac i Srebrenicu, te razgovarao sa tamošnjim povratnicima. Kavazović je najprije u Bratuncu predvodio džuma namaz, a potom zajedno sa Vahidom efendijom Fazlovićem, muftijom tuzlanskim, posjetio Srebrenicu.


– Došao sam ovdje u Bratunac, među vas, nakon ovih događaja koji su se dogodili. Događaja koje smo kao muslimani dužni osuditi, i s jedne, i s druge strane. Došao sam među vas, jer znam koliki teret ste podnijeli, da bi ponovo izgradili svoje domove i formirali svoje porodice na ovom području. Znam da u vašim srcima, bez obzira što ovdje nema skoro nijednog da nije izgubio nekog od svojih najmilijih, da u vašim srcima nikada nije bilo mržnje i nikada je neće biti, jer su ovo vjernička srca, srca muslimana – kazao je Kavazović.

Podrinjski narod je hrabar

Istakao je da muslimani uvijek moraju biti na strani istine i na strani dobra, te da nikad i ni pod kakvim uslovima muslimani ne mogu pristati da budu na strani onih koji čine nasilje i zulum, pa makar oni bili i “iz naših redova”.

– Međutim, nećemo pristati na nasilje države nad našim narodom. Nećemo pristati na nasilje u ime nekakve države. Na to ne možemo pristati. Kao muslimani moramo jasno kazati i podvući, da smo mi došli ovdje i vratili na ove prostore, ne da bi bježali sa njih, nego da bi ovdje ostali. Jer, naši šehitluci, od Zvornika do Srebrenice, nas na to primoravaju. Nemamo pravo odustati od naše zemlje, od ovih prostora. I nećemo odustati i neće nas zaplašiti – poručio je Kavazović, dodajući da je podrinjski narod hrabar narod.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice je poručio da muslimani neće život u kojem će biti poniženi, nego žele slobodan život u svojoj domovini.

Poruka muslimanima u BiH

– Borit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju da spriječimo nasilje nad našim narodom – kazao je on.

Kavazović je poslao jasnu poruku i onima “iz naših redova”.

– Na isti način ćemo onima iz naših redova, koji budu unosili nemir u naše zajednice, morati kazati da se moraju vratiti u zajednicu muslimana, ili moraju preuzeti vlastitu odgovornost za svoje postupke. Nećemo moći odgovarati za njih i to treba da bude potpuno jasna poruka svim muslimanima u BiH, a pogovotovo muslimanima u manjem entitetu. Nama je potreban mir, suživot i naša istrajnost – kazao je Kavazović.

Pozvao je sve džematlije da svojim imamima prijave sve što se neuobičajeno dešava u njihovim džematima i naseljima.

Izvor: S. Karić/Faktor.ba