cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU: Vojno super jaka Saudijska Arabija napala Jemen…

13:40 EU smatra da bi sukobi u Jemenu mogli prerasti u ozbiljan problem sa velikim posljedicama za zemlje u regionu.

11:15  Broj žrtava zračnih udara u stambenim četvrtima sjeverno od Sane i u Sadi je 65, uključujući žene i decu, navodi neimenovani zvaničnik, dodajući da spasioci izvlače ranjene ispod ruševina.


10:20 Iranske vlasti osudile su danas vojnu intervenciju zaljevskih zemlja predvođene Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu, ocijenivši da je to "opasan korak" koji ugrožava suverenitet zemlje i krši međunarodne obaveze.

09:15 Snage odane jemenskom predsjedniku Abdu Rabbu Mansuru Hadiju su zauzele u četvrtak međunarodni aerodrom, odakle su se na brzinu povukle pristalice šiitskih pobunjenika, rekao je za novinsku agenciju AFP sigurnosni službenik.

09:02  Saudijska Arabija pokrenula je danas vazdušne napade u Jemenu u koaliciji sa regionalnim saveznicima u borbi protiv zajednice Huti, koje podržava Iran, čiji su pripadnici zauzeli južni grad Aden.

Ubrzo nakon što je ambasador Saudijske Arabije u Washingtonu najavio vojnu akciju borbeni avionu pokrenuli su napad na aerodrom u jemenskoj prijestonici Sani i vojnu bazu Dulaimi, rekli su mještani i zvaničnici.

 08:55 Bijela kuće saopštila je kasno sinoć da SAD podržavaju operaciju koju vodi Savjet za saradnju zalivskih zemalja, te da je američki predsjednik Barack Obama odobrio američku “logističku i obavještajnu podršku”.

“Iako američke snage ne preuzimaju direktnu akciju u Jemenu uspostavili smo zajedničku ćeliju za planiranje sa Saudijskoj Arabijom kako bi koordinisali američku vojnu i obavještajnu podršku”, rekla je portparol Nacionalnog savjeta bezbjednosti Bernadette Meehan.

08:31 Televizija “Al Arabia” javila je danas da je Saudijska Arabija uputila 100 borbenih aviona i 150.000 vojnika za vojnu operaciju u Jemenu.

Avioni Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina učestvuju u ovoj operaciji.

Egipat, Pakistan, Jordan i Sudan spremni su da učestvuju u kopnenoj ofanzivi.

Bijela kuća potvrdila je sinoć da je predsjednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi napustio svoju rezidenciju u Adenu, nakon što su se šiitski pobunjenici približili njegovom posljednjem uporištu, ali nije mogla da potvrdi njegovu lokaciju.

“Mi smo danas ranije bili sa njim u kontaktu. On više nije u rezidenciji. Ne mogu da potvrdim detalje o njegovoj trenutnoj lokaciji”, rekla je sinoć portparolka State Departmenta Jen Psaki novinarima, dodajući da je on svojevoljno napustio rezidenciju.



Izvor: Avaz