cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

POGLEDAJTE KAKO SU PREVARILI ŽELJKA KOMŠIĆA: A on samo što nije zaplakao…

Formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou ulazi u finalnu fazu. Poznati su premijeri, ali čini se da veliku nervozu unutar stranaka unosi upravo činjenica da se bliži rok podjele resora kako u Vijeću ministara, tako i u Vladi Federacije.

Upravo nervoza uzrok je, sve su prilike, bar prividnim trzavicama između koalicionih partnera. Nešto više mira pred finalni čin formiranja vlasti na državnom, ali i na federalnom nivou mogao bi donijeti sastanak SDA, DF-a, HDZ-a i Saveza za promjene, koji će biti održan sutra ili u četvrtak. No, do sastanka, mnoge zamjerke, ali i nepovjerenje u koalicione partnere, dolazi iz DF-a i HDZ-a. Prvi čovjek DF-a ističe kako se očito mnogi razgovori odvijaju iza leđa.


“DF nije privjesak bilo koje druge stranke, nego jeste ili nije partner u priči oko vlasti. Zadnjih dana se moglo čuti da su neki zvaničnici drugih stranaka govorili da SDA iz svoje kvote da neku poziciju DF-u. Hvala im, ne treba ništa”, tvrdi Željko Komšić, predsjednik DF.

Osnov za svaku priču moraju biti rezultati izbora, kategoričan je Komšić. Osvrnuo se na zahtjeve HDZ-a za šest pozicija u Vladi Federacije.

“Malo mačku teleća glava. Pa stanite, koliko glasova imate?! Je li mislite da vaš birač vrijedi više od birača neke druge stranke?! Nemojte molim vas...”, dodao je Komšić.

Potcrtao je ponovo da DF ne mora biti dio vlasti, te da je potreban ozbiljan sastanak kako bi se vidjelo može koalicija zajedno ili ne. Nepovjerenja ima i u HDZ-u. Jučer imenovani predsjedavajući državnog Doma naroda Bariša Čolak, u intervjuu za portal vijesti.ba, istakao je da mijenjanje parlamentarne većine nije ništa neobično, te da će procesi koji slijede pokazati koliko je aktuelna većina čvrsta. Ako zastoja bude, ne isključuje izmjene. Ipak, smireniji tonovi dolaze od federalnih zvaničnika HDZ-a. Očekuju da će naredni dani dovesti do imenovanja Vlade.

“Stranke koje su dogovorile parlamentarnu većinu razgovaraju. Normalno je da ima različitih mišljenja i stavova. Vjerujem da će se za stolom riješiti, zašto ne i svi problemi”, istakao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara smatra da je većina formirana na ozbiljnoj programskoj platformi. Razumije nervozu.

“U momentu kada podjela ministarstava ulazi u završnu fazu. Sasvim sam siguran da će do kraja ove sedmice biti održani sastanci na kojima će se, bar za nivou BiH, dogovoriti podjela ministarstava i da ćemo već od naredne sedmice imati vrlo precizne rokove formiranja vlada na svim nivoima”, kategoričan je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Telefonski razgovor obavili su prvi ljudi SDA i DF. Dogovoreno je da Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, sutra ili prekosutra organizira sastanak koalicije koja je formirala državnu vlast. Sastanku bi trebali prisustvovati lideri stranaka, a ishod sastanka, saznajemo, bit će tačna raspodjela resora u Vijeću ministara BiH.

Izvor: TV1