cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OD OVOG ĆE SE CIJELI SVIJET TRESTI: Muslimani širom svijeta odlučili poduzeti 3 koraka kao odgovor na karikature o Muhammedu (a.s.)

Muslimani širom svijeta protestuju zbog objavljivanja karikatura o Muhammedu a.s. Scene koje možemo vidjeti ne samo da su prouzrokovale nasilje u mnogim muslimanskim zemljama nego su izazvale i ubistva, i sukobe između snaga sigurnosti i demonstranata.

Ovo je pokazatelj slabosti i nemoći muslimana. Muslimani samo u tri koraka mogu dati najbolji odgovor svima koji crtaju karikature o Poslaniku a.s.


Prvi korak bi bio da počnu sa obrazovanjem. Poznato je da je stopa nepismenosti najveća u muslimanskim zemljama. U nekim zemljama na afričkom kontinentu među ženama nepismenost dostiže i do 90%. Zatim, ni jedan islamski univerzitet nije među 500 najboljih u svijetu.

Drugi korak je jedinstvo muslimana. Muslimani bi širom svijeta (ne samo u zaraćenim područjima) trebali pokazati jedinstvo i odbaciti međusobne podjele na razne frakcije.

I treći korak je, svi muslimani bi trebali početi obavljati 5 vakat namaza. Jer džamije su prazne, a ljudi bistre politiku u smislu šta i kako bi se trebalo širom svijeta raditi.

Ovo da muslimani ispune, vratili bi sebi ponos i ugled i na najbolji način dali odgovor onima koji crtaju karikature o Muhammedu a.s.