cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

Kolinda je uspješna žena na čelu Hrvatske, a muž Jakov sjedi kući, brine o djeci i kuha…

Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon pobjede je posebno zahvalila svom suprugu Jakovu koji je otkako je njena diplomatska karijera krenula uzlazno preuzeo svu brigu o djeci i kući.


On kuha i vodi djecu na aktivnosti, a tokom kampanje je s njima ostao u Bruxellesu, gdje žive posljednje tri godine, jer kćer Katarina (13) i sin Luka (11) tamo idu u školu.


Skroman i samozatajan

Prijatelji kažu da je gospodin Kitarović skroman i samozatajan i to je jedan od razloga zašto je posljednjih godina izbjegavao svjetla reflektora što će kao suprug hrvatske predsjednice ipak morati.

Mužu bivše ministrice vanjskih poslova, veleposlanice i jedine žene u povijesti NATO-a na dužnosti pomoćnice glavnog tajnika za javnu diplomaciju, a sada i prve predsjednice RH, uvijek je najvažniji interes obitelji, potvrđuju prijatelji. Budući da su im djeca još školarci, dugo se nećkao je li pravo vrijeme za Kolindinu kandidaturu. No, na kraju su supružnici još jednom zajedno odlučili da je njena karijera vrijedna još jedne žrtve.


Jakov je, kao i supruga, rođen u Rijeci i to iste 1968. godine. No, upoznali su se tek u Zagrebu dok su bili na fakultetu. Oboje su se još kao studenti početkom '90-ih učlanili u HDZ. On je studirao Elektrotehnički fakultet, a s 30 godina je magistrirao s temom Poboljšanja točnosti diferencijskog globalnog sustava satelitskog pozicioniranja. Završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci i položio časnički ispit s kojim može ploviti.

Znanstvena karijera na čekanju

Na Pomorskom fakultetu predavao je Elektroničku navigaciju i računalne komunikacije u upravljanju brodom te brodsku elektrotehniku. Bio je odličan predavač, miran i stručan, govore njegove kolege. Lani je prekinuo postupak stjecanja doktorata na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i znanstvenu karijeru stavio na čekanje.

Najveće veselje Jakovu predstavlja ljetovanje u Šibeniku, rodnom gradu njegova oca. Bez obzira na Kolindine obaveze, on i djeca svake godine dolaze na Dječji festival u Šibeniku. Tradicija je u obitelji Kitarović jako bitna pa unatoč tome što su dugo živjeli u SAD-u, a sada i u Belgiji, kod kuće pričaju isključivo hrvatski.


Djeca treniraju klizanje

Oni malo bolje upoznati s biografijom predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, vjerojatno znaju da se njezina djeca 11-godišnji Luka i 13-godišnja Katarina bave klizanjem.


Mlada je Katarina još prije nekoliko godina dala do znanja da klizanje shvaća ozbiljno i da joj je namjera jednog dana nastupiti na Olimpijskim igrama.

Izvor: depo.ba