cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MNOGIMA JE OVO ŽESTOK UDARAC: Pogledajte šta je Angela Merkel rekla o muslimanima, Turcima, terorizmu…

- Kancelarka Merkel se u svom uredu u Berlinu sastala s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a nakon sastanka je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakla da dvije zemlje gaje dobre međusobne odnose, a da svih tri miliona Turaka u Njemačkoj predstavljaju po jedan živi most prijateljstva između dviju zemalja.


Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će lično, zajedno s brojnim članovima svog kabineta, učestvovati u protestnoj šetnji koju su muslimanske organizacije u Berlinu najavile za sutra, a u znak protesta protiv terorističkih napada u Parizu i porasta rasizma i antiislamirma u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Kancelarka Merkel se u svom uredu u Berlinu sastala s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a nakon sastanka je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakla da dvije zemlje gaje dobre međusobne odnose, a da svih tri miliona Turaka u Njemačkoj predstavljaju po jedan živi most prijateljstva između dviju zemalja.

Naglašavajući da je od dolaska na vlast u Njemačkoj radila na građenju sklada i da je ulazak Turčina Aydana Ozoguza u vladu kao ministra za pitanja izbjeglica ponajbolji pokazatelj toga, Merkel je kazala da je i današnji sastanak s Davutogluom bio konstruktivan.

Komentirajući sutra najavljene proteste koje u Berlinu organizira Turska zajednica i Islamsko vijeće, Merkel je kazala da će ti protesti biti mirni simbol zajedništva. Kazala je da će se prisutnima obratiti i njemački predsjednik Joachim Gauck.

"Razgovarali smo o političkoj situaciji u Turskoj, o slobodi medija i izražavanja. Saglasni smo o značaju napretka Turske o pitanjima vjerskih sloboda. Posebno smo razgovarali i o borbi protiv terorizma. Turska je susjed Iraka i Sirije, pa je i na direktnom udaru ISIS-a", kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka je kazala da je dobro to što je i u Iraku formirana vlada koja poput turske vlade zagovara integraciju svih dijelova zajednice u vladajuće strukture, a posebno u odbrambene institucije, te izrazila nadu da će Irak prevazići aktuelnu krizu.

Pohvalivši odnos i ulaganje Turske prema izbjeglicama iz Sirije, Merkel je kazala da je veoma važna činjenica da su Turska i Njemačka saglasne o neophodnosti iznalaženja mirnog rješenja sirijske krize.

"Turska je naš partner u borbi protiv terorizma. Ponekad imamo mala razilaženja u gledištima, ali u borbi čvrsto stojimo rame uz rame", poručila je Mekel.

Na upit novinara da li bi se njemački muslimani trebali plašiti aktuelnih antiislamskih protesta u Dresdenu i drugim gradovima, Merkel je podsjetila na riječi bivšeg predsjednika Njemačke Christiana Wulfa koji je kazao da su muslimani sastavni dio Njemačke, te dodala da i sama dijeli taj stav i da će uraditi sve da podrži integraciju muslimana u njemačko društvo.

Komentirajući proces integracije Turske u Evropsku uniju, Merkel je kazala da i dalje podržava proces pregovora za punopravno članstvo Turske u Uniji.

Izvor: CIK.ba/AA