cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

UVODE SE PROMJENE: Mnogi su ovo jedva čekali… Od sada se ide u vojsku na šest mjeseci…

Dobrovoljno služenje vojnog roka od sada će trajati duplo duže, odnosno, šest mjeseci umjesto tri, najavljeno je iz Ministarstva odbrane. Naime, stručnjaci smatraju da tokom ta tri mjeseca budući vojnici nikako ne mogu da budu kvalitetno obučeni.

Takođe, u Ministarstvu odbrane ističu i da će dobrovoljci dobiti i uvećanje zarade koje će ići i do 25.000 dinara, a produženje roka biće ponuđeno i septembarskoj klasi, dok ono od decembra i zvanično stupa na snagu.


– Obuka će biti podijeljenja na nekoliko etapa. Osnovna će trajati mjesec i po dana, zatim specijalistička isto toliko, a poslije toga vojnici će biti upućivani u jedinice na kolektivnu obuku - objasnili su u Ministarstvu odbrane.

Da bez pola godine obuke ni ne može biti kvalitetnog vojnika, ocjenjuje vojni analitičar Aleksandar Radić.

- U praksi se pokazalo da je tri mjeseca zaista prekratak rok da bi to bilo svrsishodno. Šest mjeseci je pak kompletan program obuke, a Vojsci su potrebni ljudi. Takođe, Vojska ima veoma veliku infrastrukturu, koja se mora održavati i urediti, a to iziskuje i ljude i troškove, a tu je naravno i potencijalna potreba za angažovanjem Vojske u rešavanju treće misije, podrške civilnim vlastima u otklanjanju posljedica nesreća. Za sve to je obuka od tri mjeseca prekratka - objašnjava Radić.

On napominje i da duplo duži period služenja vojnog roka ne bi trebalo da se odrazi na broj budućih vojnika.

- Onaj ko je dobrovoljno riješio da služi vojsku neće odstupiti zbog dužeg vojnog roka. Problem Vojske Srbije je pak nedostatak novca za plate profesionalnih vojnika, jer dobrovoljci dođu i prođu, to je njihova odluka, ali su profesionalni vojnici, koji su odlučili da rade za mjesečnu platu, u problemu jer su im plate bijedne - napominje Radić.

Inače, sistem odbrane Srbije broji oko 34.000 ljudi, od čega je direktno pod oružjem tek 10.000, te je jasno da Srbija  treba da poveća broj vojnika. Ove godine u dobrovoljce se prijavilo 1.195 kandidata, što je dvostruko više od prethodnog broja. Prema ocjeni pojedinih stručnjaka, u sadašnjim okolnostima Srbija ne bi smjela da ima manje od 55.000 vojnika.

Alo.rs