cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

RIJEŠENA MISTERIJA, PRONAĐEN GROB NJEMAČKOG VOJNIKA: Pazarcu nudili 20.000 eura, EVO ZAŠTO JE ODBIO!

Novopazarac Šefćet Mustafić tvrdi da je pronašao grob njemačkog podoficira Adalberta Brandla, koji je 1944. godine poginuo u Srbiji i čija je porodica ponudila nagradu od 20.000 eura onome ko kaže gde je sahranjen! Informer je prije desetak dana pisao da su mnogi Novopazarci zbog ponuđene nagrade krenuli u potragu za Brandlovim grobom, a Mustafić tvrdi da ga je pronašao ispod jedne jabuke u selu Dojevići, gdje su ovog podoficira Vermahta ubili lokalni partizani krajem novembra 1944.


Šefćet kaže da ga nagrada ne interesuje, jer su Nijemci, u znak osvete zbog ubistva Brandla, pobili devet članova njegove porodice.

Tužna priča

Mustafić za Informer tvrdi da je stopostotno uvjeren da je pronašao mjesto gdje je Brandl sahranjen.

- Pazarci su krajem novembra 1944. godine u blizini moje kuće ubili iz zasjede jednog njemačkog podoficira. On je sahranjen ispod jabuke ``Terđule``, koju su kasnije po njemu nazvali Njemčeva jabuka. To mi je ispričala majka, a kad smo bili djeca često smo se igrali baš na mjestu gdje je Nijemac sahranjen. Sjećam se svakog detalja te priče o ubijenom njemačkom vojniku. A kako sam pročitao, taj Brandl je u ovom kraju poginuo baš u novembru 1944, tako da se sve poklapa i da nema dileme da je to on - priča Mustafić.

Prema Mustafićevim riječima, Brandlovo ubistvo je potpuno promijenilo sudbinu njegove porodice.

- Kada je taj njemački vojnik ubijen, Nijemci su u znak osvete streljali mog oca, dedu i još sedam članova moje porodice. Praktično, ostao sam bez cijele familije. Sudbina je htjela da spomenik ubijenim Mustafićima bude postavljen baš nedaleko od te jabuke ispod koje je sahranjen Nijemac. Pročitao sam u Informeru da Brandlovi nude veliku nagradu onome ko pronađe njegov grob, ali mene ona ne interesuje - dodaje Šefćet Mustafić.

Ubijen u okršaju

Hivzo Gološ iz Arhiva Ras kaže da se zna da je Brandl bio u Novom Pazaru u selu Dojeviće. Istim činjenicama raspolažu i Brandlova porodica ali i Nacionalno udruženje porodica stradalih Nijemaca.

- Nijemci su u selu Dojeviće imali vojni magacin. Jedna njemačka četa se povlačila kroz to selo, niz reku Rašku, i tom prilikom je došlo do okršaja. Neki su tada zarobljeni, a mnogi su izginuli - rekao je Gološ.

Prema zvaničnim podacima, u Novom Pazaru stradalo je 600 Nijemaca. Neki od njih poginuli su tokom savezničkog bombardovanja, dok su ostali živote gubili ratujući sa partizanima na periferiji Novog Pazara.

Zna se da su na teritoriji Novog Pazara ostala još dva njemačka groba. Pored ovog koji je pronašao Mustafić, postoji još jedan u selu Varevo.

Informer.rs