cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

HAOS U SRBIJI: Jake policijske snage na ulicama, centar Beograda već blokiran…

Tačno u podne na ulicama glavnog grada Srbije održat će se beogradska Parada ponosa 2016. Centralne beogradske ulice kojima će proći kolona već su zatvorene, a u šetnji će, prema ranijim najavama, učestvovati oko 1.500 ljudi.

Kuma Prajda, glumica Mirjana Karanović, otvorit će manifestaciju, a zatim povesti u šetnju oko 1.500 ljudi centrom Beograda.


Brojne javne ličnosti, predstavnici lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava, obratit će se na kraju šetnje učesnicima, a planiran je i muzički program u kojem će nastupiti Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov i DJ Vanja Bursać.

Saobraćaj u centru Beograda obustavljen

Saobraćaj u centru grada je obustavljen. Izmenjene su i pojedine linije i trase gradskog prevoza.

Na ulicama je veliki broj pripadnika žandarmerije i policajaca u opremi za brza dejstva. Kordoni policije već su raspoređeni na glavnim punktovima, u parkovima u centru grada, oko Parka Manjež i na prilazima ruti kojom će se kolona kretati.

Na četiri ulaza Parade ponosa volonteri dijele narukvice uz koje jedino i može da se uđe i to iz pravca Zelenog venca (iz Prizrenske ulice), kod zgrade Generalštaba (ugao Kneza Miloša i Nemanjine ulice), kod Pravnog fakulteta (ugao Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra) i sa Trga Slavija.

Šetnja će biti nakratko prekinuta minutom tišine kod spomenika rodoljubima na Terazijama.

Stefanović: Dovoljan broj policajaca na Paradi ponosa

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da će na Paradi ponosa biti angažovan dovoljan broj policajaca koji će se pobrinuti za sigurnost na beogradskim ulicama.

Policija spremna za Prajd

Pokret "Dveri" juče je održao Porodičnu šetnju u cilju promovisanja porodičnih vrijednosti i brige o djeci. Okupljeni su nosili zastave i balone sa natpisima "Dveri", kao i državne zastave, a među njima su bili i predstavnici Svjetskog kongresa porodica, iz više zemalja, koji je prethodno održan u Beogradu.

Brnabić: Pokazaćemo da Srbija nije balkanska homofobična zemlja

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će otići danas na Paradu ponosa, manifestaciju koja će pokazati, kako je navela, da Srbija nije balkanska homofobična zemlja.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić

Učešće na Paradi ponosa, osim ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu, najavila je ministrica bez portfelja Slavica Djukić Dejanović te rekla da će prisustvovati Paradi ponosa ukoliko joj to obaveze dozvole, a za Tanjug je rekla da podržava Paradu ponosa.

Stojanović: Mnogo manje tenzije na ulicama

Organizator Parade ponosa Boban Stojanović kaže da je sve spremno za današnju Prajd šetnju, i da se nada da će proteći mirno kao i prethodne dvije godine, bez organizovanog nasilja. On je rekao da je ove godine primjetno mnogo manje tenzije na ulicama.

Više od 400 novinara prati Paradu

Paradu će pratiti više od 400 novinara iz zemlje i inostranstva, a među šetačima i ove godine će biti i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport. Prajd će osiguravati manje policije u odnosu na ranije godine.


Prva Parada ponosa organizovana je 2001. godine, kada je učesnike prebila grupa huligana i pristalica desničarskih organizacija, a od tada do danas iz sigurnosnih razloga nadležni su je otkazivali tri puta - 2011, 2012. i 2013. godine.

Parada ponosa je planirana 2004. godine, ali su je organizatori otkazali nakon martovskih nemira na KiM i paljenja džamija u Nišu i Beogradu.

Naredna je bila zakazana 2009. godine, ali je otkazana, jer organizatori nisu željeli da prihvate preporuke MUP-a da se manifestacija održi na drugoj, sigurnijoj lokaciji. Parada ponosa održana je 2010, 2014. i 2015. godine.

Avaz