cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

AMERIKA DAJE IZRAELU 38 MILIJARDI DOLARA VOJNE POMOĆI: Pogledajte koga će napasti…

Rekordni paket vojne pomoći omogućit će Izraelu obnavljanje flote borbenih aviona, artiljerije i raketnog sistema.

Sjedinjene Američke Države pružit će vojnu pomoć Izraelu u vrijednosti 38 milijardi dolara kroz sljedećih deset godina, prema sporazumu potpisanom u srijedu, objavio je Reuters.


Radi se o najvećem paketu vojne pomoći u američkoj historiji, kojim će najvećem američkom savezniku na Bliskom Istoku biti omogućeno obnavljanje flote borbenih aviona, artiljerije te jačanje raketnog odbrambenog sistema, izjavio je visoki američki državni zvaničnik.

Novi sporazum pokriva razdoblje od 2019. do 2028. godine i predstavlja najveći američki paket pomoći namijenjen jednoj državi.

Netanyahu tražio pet milijardi

Sadašnji sporazum, koji je na snazi od 2007. i završava 2018. godine, vrijedan je 30 milijardi dolara.

"Premijer [Benjamin] Netanyahu i ja smo uvjereni kako će novi sporazum donijeti značajan doprinos sigurnosti Izraela u okruženju koje je još uvijek opasno", izjavio je američki predsjednik Barack Obama u pisanom saopćenju.

Potpisnici sporazuma su zamjenik američkog državnog sekretara Thomas Shannin i čelnik Netanyahuovog vijeća za nacionalnu sigurnost Jacob Nagel.

Prema podacima koje je objavila Bijela kuća, sporazum uključuje godišnje isplate od 3,3 milijarde dolara u takozvanom finansiranju strane vojske, 500 miliona dolara godišnje za finansiranje izraelskog raketnog sistema te sredstva za kupovinu 33 borbena aviona F-35, od kojih će prva dva biti isporučena već u decembru ove godine.

Novinarka Al Jazeere Petty Culhane izvještava iz Washingtona da cifra od 3,8 milijarde dolara nije mnogo različita u odnosu na ono što je Izrael dobio 2015. i 2016. godine.

"U 2015. godini Kongres [SAD-a] je dao Izraelu 620 miliona dolara za raketnu odbranu, tako da će Izrael dobiti istu sumu kao prije", javlja ona.

Dodaje da je Netanyahu prvobitno od SAD-a tražio između 4,5 milijardi i pet milijardi dolara.

Marwan Bishara, politički analitičar Al Jazeere, kaže da će Obama morati odgovoriti zašto je SAD potpisao ovaj ugovor s Izraelom.

Bishara: Izrael sve radikalniji

"Zašto se američka vojna pomoć povećava, a ne smanjuje? I šta se dešava? Izraelska politika postaje sve radikalnija. Danas, i proteklih 40 godina, Izrael je postao radikalniji."

Efraim Inbar, profesor na Univerzitetu Bar-Ilan u Izraelu, rekao je za Al Jazeeru da je Izrael trebao sporazum kako bi nadogradio zastarjeli oružani sistem, uključujući avione i baterije za rakete.

"A postoje mnoge prijetnje - Iran može postati nuklearan, [oružana grupa] Islamska država Irak i Levant je još tamo, postoji mogućnost eskalacije oko granica Golanske visoravni", kazao je.

Al Jazeera