cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ZAKAZAN SASTANAK PROBOSANSKIH STRANAKA: U Srebrenici će biti organiziran referendum o izlasku iz RS-a…

Referendum o Danu Republike Srpske i dalje je glavna politička tema, koja iz dana u dan produbljuje krizu u zemlji. Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda RS, stižu najave još jednog referenduma - u Srebrenici. I dalje se čeka konkretna reakcija Ureda visokog predstavnika na odluku Narodne skupštine RS.


Odluka Ustavnog suda RS-a da se odlukom Narodne skupštine o referendumu ne ugrožava vitalni interes Bošnjaka u tom entitetu, produbila je nezadovoljstvo Bošnjaka. Ustavni sud se stavio na stranu jednog naroda i donio odluku koja ruši integritet odluka državnog Ustavnog suda – ističe državni parlamentarac Sadik Ahmetović. Zbog toga će biti otvorena rasprava o donošenju odluke u općinskoj skupštini o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.




“Da to područje gdje je počinjen zločin genocida i gdje vlasti RS ne uvažavaju nikoga ko nije Srbin, ne samo u Srebrenici nego u RS, čak imamo prijetnje od predsjednika RS da Bošnjaci moraju izaći na referendum ukoliko misle da žive u RS”, kaže Ahmetović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

Odlukom Ustavnog suda RS vlasti u Banjoj Luci napravile su još jedan korak ka referendumu koji bi se, prema odluci Narodne skupštine, trebao održati 25. septembra. Građani će se izjasniti da li žele da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike Srpske, iako je državni Ustavni sud ocjenom da je 9. januar neustavan stavio tačku na to pitanje. Predsjednik Narodne skupštine kaže kako su pripreme u poodmakloj fazi, ali da ipak očekuje reakciju Ustavnog suda BiH.

“Naravno da RS ne bježi ni od kakvih razgovora i pokušava upravo razgovorom da rješava ta pitanja, a što se tiče poštovanja Ustavnog suda, mi smo legalisti, mi poštujemo sve odluke Ustavnog suda i naravno da na te odluke ćemo koristiti samo pravna sredstva kao što činimo i do sada”, kaže Nedeljko Čubrilović.

Referendum, čiji je ishod unaprijed poznat, građane RS-a će koštati 3 miliona maraka. Entitetske vlasti insistiraju na njegovom održavanju i pored upozorenja međunarodne zajednice da je neustavan te da se njime krši Dejtonski mirovni sporazum.

“Odluka Narodne skupštine od 15. jula o održavanju referenduma o Danu RS krši Opći okvirni sporazum za mir. Od glasača u Republici Srpskoj se traži da odlučuju o pitanju koje je već riješio Ustavni sud BiH, čije su presude konačne i obvezujuće, i entiteti ih moraju provoditi. Umjesto suprotstavljanja odlukama Suda i trošenja značajnih javnih sredstava na organizaciju referenduma, od vlasti Republike Srpske se očekuje da rješavaju nesporazume putem konstruktivnog dijaloga sa drugim političkim akterima. To je najbolji put naprijed. OHR još jednom poziva vlasti Republike Srpske da ispoštuju i provedu odluku Ustavnog suda BiH”, navode iz OHR-a.

Reakcija OHR-a za mnoge je preblaga. Sve se svodi na konstatacije, ali bez konkretnih mjera.

“Mislim da bi OHR ovog trenutka trebao da svojim vlastitim odlukama poništi ono što je donijela NSRS i da zapravo na taj način zabrani i stavi tačku na sve dalje priče koje se odnose ne eventualni referendum”, kaže Almir Terzić, politički analitičar.

“Mi ćemo naravno u skladu sa potezima i međunarodne zajednice i vlasti RS razmotriti ovo pitanje, ali ukoliko do referenduma dođe mi ćemo otvoriti mogućnost raspisivanja referenduma u Srebrenici”, zaključuje Ahmetović.

Referendum o Danu RS-a tako bi mogao otvoriti brojna druga pitanja i dodatno usložiti situaciju u zemlji. Stoga je neophodna konkretna reakcija OHR-a.

TV1/RTRS