cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VUCIC ZAPALIO BALKAN: Pogledajte Šta će uraditi ako se zabrani referendum u RS-u...

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić je poručio posle sastanka sa predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih organizacija o situaciji u regionu, da će njegova vlada reagovati "odgovorno i ozbiljno" u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

"Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.
On je dodao da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima, kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod.
"Moramo da se konsultujemo i razgovaramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod", rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, celodnevni i noćni, ali da on ne bi da se meša u bilo šta pre takvih odluka.
Jedno od ključnih pitanja u ovom trenutku na relaciji Sarajevo-Beograd je stav Vučićeve vlade prema raspisanom referendumu u Republici Srpskoj o Danu tog entiteta.
Premijer je na signale sa različitih međunarodnih adresa da bi trebalo da utiče na predsednika RS Milorada Dodika da odustane ood referenduma, odgovarao da neće da se meša u unutrašnje stvari BiH.
Sastanak sa ambasadorima i predstavnicima međunarodnih institucija
Sastanak sa ambasadorima i predstavnicima međunarodnih institucija
Nije poznato šta se događalo iza zatvorenih vrata sa ambasadorima u Beogradu, ali je premijer danas rekao nešto malo drugačije, mada opet nije jasno poručio da treba odustati od te avanture.
"Očito je da se Beograd i kroz Vučićeve izjave i kroz nedavnu izjavu predsednika Tomislava Nikolića drži stava da neće da se meša u odluke koje se donose u Banjaluci, a svi znamo koliki uticaj Srbija može da ostvari prema Republici Srpskoj. Mislim da je reč šteta koju premijer pominje u svom izlaganju negde ključna jer ona posredno najavljuje da od referenduma mogu da budu štete, i Republici Srpskoj i Srbiji i po odnose u regionu. Štete, za razliku od koristi mogu da budu konkretne", ocenjuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.
Premijer Srbije je poručio susedima nakon susreta sa predstavnicima 64 ambasade i međunarodne institucije u Beogradu:
"Jedna od najtežih nedelja je za nama. Zato što sam kao predsednik Vlade morao da prećutim najteže uvrede na račun Srbije. Naša politika će i u budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja, uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije."
Novi povod za političko razračunavanje
Okidač za međusobne optužbe na relaciji Sarajevo-Beograd je obustavljanje istrage protiv 41-ogodišnjeg Almira Medića, glavnog osumnjičenog za prošlogodišnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Razumljivo je nezadovoljstvo vlasti u Beogradu zbog toga što ni godinu dana nakon kamenovanja premijera Vlade Srbije na komemoratovnom skupu u Potočarima, niko nije odgovarao, već se jedini osumnjičeni pušta na slobodu.
Tužilaštvo BiH u pisanoj informaciji, koju smo dobili, o tome zašto je obustavljena istraga navodi kako postoje dva predmeta koji se odnose na napad na premijera Srbije Vučića, da su u jednom od ta dva slučaja obustavili istragu protiv dvije osobe zbog nepostojanja dokaza, a da u Tužilaštvu BiH postoji aktivan drugi predmet koji se odnosi na napad na premijera Srbije, na kojem se intenzivno radi.
“U okviru navedenih aktivnosti, ispitan je veliki broj svjedoka i pregledana velika količina dokaznih materijala i pregledani dostupni video snimci, iz kojih se ne mogu pronaći dokazi da su osobe protiv kojih je istraga obustavljena, počinile kazneno djelo. Također, javnost treba znati i činjenicu da zbog nepostojanja dokaza, entitetsko pravosuđe u Republici Srpskoj, nije procesuiralo osumnjičene za pokušaj teškog ubojstva, podstrekavanje, ugrožavanje sigurnosti i druga kaznena djela za koja su vodili istragu, a za koja su isključivo nadležni, nakon čega je dokumentacija iz predmeta dana 06.06.2016. godine, dostavljena Tužiteljstvu BiH”, navodi se u informaciji Tužilaštva BiH.
Nakon informacije o odustajanju od istrage usledila je salva najtežih optužbi iz Beograda.
Naime, tek što su srpski ministri, po nalogu premijera, prestali da se utrkruju sa hrvatskim kolegama u međusobnim optužbama, nekomšijski govor preko plota nastavio se ovog vikenda između Beograda i Sarajeva.
Šef diplomatije Ivica Dačić je dolio ulje na vatru ocenom da puštanje osumnjičenog pokazuje da bošnjački političari u BiH stoje iza tog napada. Odgovorio mu je po rangu mnogo niži političar - poslanik BiH parlamenta Sadik Ahmetović rečima da je Vučić u Potočarima "napao sam sebe, jer je masa reagovala i to niko nije mogao kontrolisati".
Usledila je nanovo žestoka reakcija sa potpisom šefa diplomatije Ivicom Dačićem. "Sve to je neviđeni međudržavni skandal", što je za Dačića razlog što Srbija "osnovano sumnja da je reč o režiranom i organizovanom napadu".
Uključio se i ministar za rad, Aleksandar Vulin, koji je rekao "Vučiću ne mogu da oproste što je živ", i da od “sramne odluke” Tužilaštva BiH još više vređa ćutnja međunarodne zajednice.
Vučić treba da obuzda ministre
Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ima poruku za premijera Vučića:
"Čini mi se da bi bilo vreme da u okršaju sada sa Sarajevom premijer Vučić, na neki način, obuzda svoje ministre, pre svega Dačića i Vulina, kao što je to učinio posle razmene teških reči na relaciji sa Zagrebom", ocenio je za RSE ovim povodom spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.
Prema Jakšićevom mišljenju, "ocene poput ’pokušaja ubistva Vučića u Srebrenici’ čine se potpuno neprimerene, bez obzira što je taj glavnoosumnjičeni u Sarajevu moguće problematično oslobođen odgovornosti". Epilog je, dodaje Jakšić, "da sve reči o pomirenju u regionu ovako padaju u vodu“.
Dačićeva teza da su napad u Srebrenici naručili bošnjački funkcioneri za Jakšića su "suviše ozbiljne reči za koje mora neko da ima neke dokaze, neka čvrsta uporišta kada takve optužbe daje.
Boško Jakšić
Boško Jakšić
"Nažalost, mi smo u ovdašnjem regionalnom saobraćaju navikli da se mnoge optužbe šalju na razne adrese, jednostavno za dnevnu upotrebu da bi se sutradan negde zaboravile. Međutim, problem je što sve te reči uvek ostavljaju neke ožiljke i svoje tragove, i to je ono što ne valja", smatra Jakšić.
Dakle, napominje Jakšić, "kada bi Beograd bio u stanju da prećuti, mislim da bi u Briselu i reagovali na tu nedavnu seriju nacionalističkih ispada u Hrvatskoj".
"Ali, pošto to nije slučaj i pošto Beograd smatra da mora odmah da odgovori i da uzvrati, na taj način se stvara situacija da Unija treba da upozori Hrvatsku, čime bi se stavila na stranu Srbije. To u Briselu nikako ne žele i neće, jer bi to značilo uplitanje i arbitriranje u jednom bilateralnom sporu. Tako da, Beograd upravo radi protiv sopstvenih interesa. On svojim reagovanjem sprečava EU da reaguje", zaključuje Jakšić.
Razmena optužbi vezanih za odgovornost za napad na premijera Vučića u Srebrenici, zajednička policijska vežba Srbije i Republike Srpske na Drini, pokušaj amnestiranjaSlobodana Miloševića, najavljeni referendum u Republici Srpskoj - pitanja su koja prete da vrate odnose između Srbije i BiH unazad.
Da li je Vučićev razgovor sa diplomatskim korom u funkciji očuvanja dosadašnjeg statusa Srbije kao faktora stabilnosti u regionu? Naš sagovornik Boško Jakšić upozorava:
"Mislim da se krediti koji su stečeni, jako brzo troše."
Izvor: slobodnaevropa.org