cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO MOŽE SAMO U NJEMAČKOJ: Pogledajte kako su Nijemci spasili jadne bh. radnike…

Dvadesetosam radnika, skoro svi iz BiH, tri mjeseca nisu dobili plaće za posao koji su obavljali u Volfratshausenu blizu Minhena.

Radnici su odbili otići na gradilište, na kojem su zaposleni, a odgovorni, vlasnik slovenske firme za koju su radili je nestao. Nezvanično, radi se o vlasniku Elvisu Kaltaku protiv kojeg je podnesena krivična prijava u Sloveniji i koji je već nekoliko puta zatvarao firme i otvarao nove, postavljao nove direktore i na taj način izbjegavao obaveze prema zaposlenima.



Niko od radnika još se nije obratio konzulatu u Minhenu, ali naše vlasti su upoznate sa cijelim slučajem.

„Bili su u legalnom radnom odnosu i ta slovenačka tvrtka je bila podizvođač nekih radova u Njemačkoj u blizini Minhena. Našim državljanima, njih oko 28 nisu isplaćena njihova primanja, zadnja dva, tri mjeseca“, naglasio je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za konzularne poslove.

Vlasnik slovenske firme je nestao, a nije plaćao ni kirije za smještaj u kojem su radnici boravili. Privremeni smještaj radnicima ponudio je gradonačelnik Volfratshausena.

„Mi, obično, u takvim situacijama sugeriramo ljudima povratak u zemlju, iako nas najčešće ne slušaju, budući da misle da će odlazak sa lica mjesta otežati isplatu tih njihovih zarađenih novaca“, poručio je Perković.

Bh. vlasti u kontaktu su sa njemačkim vlastima, kako bi što prije pronašli rješenje za radnike, kaže Perković.

„Postoje neka obećanja da bi u toku narednog tjedna glavni izvođač mogao da im namiri te iznose koje su ti ljudi zaradili.“

Ukoliko se utvrdi da je zaista riječ o prevari, nadležni organi Slovenije trebaju pokrenuti postupak protiv menadžmenta slovenske kompanije, poručio je Perković. Ističe i da je pozitivna činjenica da se radi o zemljama EU sa vrlo jasnim zakonodavstvom.

Izvor: TV1