cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO ĆE OBOGATITI NAŠU ZEMLJU: Bosanci koji žive u Švicarskoj imaju para da mogu kupiti pola BiH…

- Banka je održavala maksimalnu vrijednost franka od 1.20 u odnosu na euro, no za provođenje i održavanje minimalnog kursa promjene više nema razloga, saopćila je banka

Bosanci koji žive u Švicarskoj i imaju ušteđevine, njihov novac će sad dostiči veliku vrijednost u odnosu na Konvertibilnu (Bosansku) marku, tako da će se sad njihovo bogastvo u BiH višestruko povećati.

Nacionalna banka Švicarske odustala je od pravila fiksne minimalne stope za franak u odnosu na euro. Potez je uzburkao devizna tržišta, te se očekuje da će vrijednost eura naglo pasti, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju za javnost banka objašnjava da u ekonomskom kontekstu više nije opravdano zadržavanje eura od njegovog pada ispod švicarskog franka od 1,20.

"Minimalni kurs promjene uveden je tokom perioda izuzetnog precjenjivanja švicarskog franka i ekstremno visokog nivoa neizvjesnosti finansijskih tržišta", navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da je "ova vanredna i privremena mjera zaštitila švicarsku ekonomiju od ozbiljne štete".

Naglašeno je da "dok franak još uvijek ima visoku vrijednost, precjenjivanje je u cjelini umanjeno od uvođenja minimalnog kursa". Ekonomija je, ocijenjeno je, bila u mogućnosti iskoristiti ovu fazu kako bi se prilagodila novoj situaciji

Promjenom pravila Centralna banka je umanjila i ključne kamatne stope. Banka umanjuje kamatne stope na depozitnim računima koji premašuju prag odobrenog izuzeća.

Zaključeno je kako "Nacionalna banka Švicarske značajno umanjuje kamatne stope kako bi bila sigurna da prekid minimalnog kursa neće dovesti do neodgovarajućeg pooštravanja monetarnih uslova".





Izvor: CIK.ba/AA/AJB