cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NOVO VELIKO OLUJNO NEVRIJEME: Vjetar prevrtao kranove, kamione, rušio krovove, stabla, bilborde...

- Olujni vjetar u Bursi prevrnuo je kran i šleper, te rušio stabla, bolborde i krovove kuća. Uporedo s tim, nekoliko naselja je poplavljeno usljed velikih padavina i izlijevanja rijeka, a meteorolozi ne najavljuju skoro poboljšanje vremenskih uvjeta.


Olujno nevrijeme u protekla dva dana stvorilo je velike pometnje u životu i komunikacijama ljudi na zapadu Turske. Jedna osoba je poginula, a jedna povrijeđena kada je snažni vjetar oborio kran na građevinskom radilištu na gradskom stadionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Jak vjetar jutros rano je oborio građevinski kran na stadionu Timsah Arena u Bursi. Kran je pao na parkirano taksi vozilo u kojem su bile dvije osobe. Vozač je od zadobivenih povreda preminuo u bolnici, u kojoj je hospitalizirana i druga povrijeđena osoba.

Prema posljednjim informacijama, stanje druge povrijeđene osobe je stabilno.

-  Vjetar nosio krovove i reklamne bilborde u Bursi - 

Olujni vjetar jačine i do 100 kilometara na sat nanosi velike probleme ljudima u Bursi već dva dana, a protekle noći je srušeno i nekoliko krovova i reklamnih bilborda.

Porušena brojna stabla i nanosi smeća na ulicama u znatnoj mjeri otežavaju saobraćaj, a stanovništvo u momentima naleta vjetra imaju velike probleme i prilikom pješaćenja.

Ekipe vatrogasnih jedinica, civilna zaštita i elektrodistributerske ekipe su na terenu i rade na otklanjanju problema u gradu i okolici.

Na cesti Bursa – Ankara vjetar je prevrnuo šleper. U nesreći nije bilo povrijeđenih, a policija i pripadnici civilne zaštite su tokom četverosatnog rada na deblokadi puta imali problema usljed snažnih udara vjetra.

- Nevrijeme otežava sve vrste saobraćaja -

Usljed olujnog nevremena na zapadu Turske otkazane su brojne linije autobuskog, pomorskog i zračnog prijevoza.

Stanovnici Istanbula i okolnih graadova se savjetuju da se prije polaska na put informišu o stanju saobraćaja na njihovim linijama.

Na internet stranici Turkish Airlinesa je saopćeno da je zbog nevremena otkazano nekoliko letova, a putnici se upozoravaju da bi i planirani letovi mogli biti realizirani uz određena kašnjenja.

Na linijama unutar Turske Turkish Airlines je otkazao 65, a na inozemnim linijama 59 letova. Putnicima se također, savjetuje da se prije polaska ka aerodromu informiraju o stanju leta.

-  Nepovoljne meteorološke najave ne ohrabruju - 

Uporedo sa vjetrom, u zapadnom turskom gradu Kirklareliju protekla dva dana bilježe se velike padavine, zbog čega je došlo do izlijevanja nekoliko manjih rijeka iz njihovih korita.

Situacija je najteža u mjestu Luleburgazu u kojem je veliki broj kuća i poslovnih objekata pod vodom.

Brojne spasilačke ekipe su čamcima evakuirali desetine porodica.

Meteorolozi najavljuju da bi padavine i vjetar mogli da se zadrže i u narednih tri do četiri dana.

Izvor: CIK.ba/AA