cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ISPRAVLJENA VELIKA NEPRAVDA: Ova vijest je obradovala sve Bosance u dijaspori…

Bosanci i Hercegovci koji žive u Danskoj, od 1. septebra ove godine, moći će imati dvojna državljanstva.

Čak i oni koji su se, zbog danskog odrekli bh. državljanstva moči će ga ponovo dobiti. Omogučio je to danski parlament usvojivši novi Zakon o dvojnom državljanstvu za sve njene državljane.



Bh. dijaspora broji oko 1,3 miliona ljudi. Dakle, jedna trećina bh. stanovništva živi van granica svoje zemlje – u recimo Njemačkoj, Americi, Švedskoj ili Danskoj. Više od 60 000 tih ljudi se od 1996., odreklo bh. državljanstva. Najveći je razlog tvrde što nisu mogli imati oba – Bosne i Hercegovine i zemlje u kojoj žive. Domaće zakonodavstvo to nije dozvoljavalo. Do 2013. godine kada je Parlament BiH usvojio izmjene koje su to omogučile. Do sada je BiH je imala sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Sada će dvojno državljanstvo moći imati i bh građani u Danskoj.

Bh. državljanstvo moći će vratiti i oni koji su ga se odrekli. I to je, tvrde iz Saveza svjetske dijaspore, ono za šta se već godinama bore.

Bh. dijaspora u Danskoj broji oko 20.000 ljudi. Iz Saveza svjetske dijaspore BiH nadaju se da će se ovaj problem u budućnosti riješiti I u drugim državama u kojima živi mnogo bh građana.

Izvor: TV1