cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK ĆE DOŽIVJETI VELIKO PONIŽENJE: Pogledajte šta Amerikanci spremaju sa Vučićem Bosni…

Premijer Srbije Aleksandar Vučić mogao bi biti osoba koja će spriječiti referendum u Republici Srpskoj, i to posebno nakon što u Beograd u utorak stigne američki potpredsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) u zvaničnu posjetu, tvrde u izjavi za "Dnevni avaz" ugledni beogradski analitičari.


Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizaciju u Beogradu i vrstan poznavalac političkih prilika u regionu, iznosi takvu mogućnost. Odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao danu RS, koja je objavljivanjem u entitetskom „Službenom glasniku“ stupila na snagu, apsurdna je i nepotrebna, ocijenio je on za "Avaz".


Pogrešna stvar

- U ranijim periodima Vučić je bio taj faktor koji je Dodika sprečavao u provođenju referenduma. Stavljao mu je do znanja da je to pogrešna stvar. Da li će i ovaj put to uraditi, vidjet ćemo. Na Vučića može da izvrši pritisak neko iz međunarodne zajednice od jačih faktora. Da li je to sam Brisel ili čak možda potpredsjednik SAD Džozef Bajden, koji u Beograd dolazi u utorak, ostaje da se vidi - rekao je Popov.

Bajden, koji je na isteku mandata, bio je uvijek snažno vezan uz Balkan, i sada dolazi u Beograd i Prištinu.

S Vučićem će razgovarati samo nekoliko dana nakon što je srbijanski premijer dobio novi mandata. Radi se, kako nam je rečeno, o uzvratnoj posjeti i snažnom signalu Vučiću. Nije isključeno, kako tvrde naši američki izvori, da Bajden i Vučić razgovaraju i o pokušajima izazivanja nove krize u BiH, što nikome nije u interesu.

S druge strane, Popov na ovaj čin gleda kao na potrebu rukovodstva RS predvođenog Miloradom Dodikom da pod svaku cijenu održi neki referendum na tlu ovog entiteta.

- Ranije je bila najava o referendumu u vezi s poštivanjem odluka pravosudnih organa BiH, zatim visokog predstavnika, a u kontinuitetu su najavljivani referendumi o izdvajanju RS iz BiH. Ako se sada provede ovaj referendum, onda se otvara put za referendume po drugim pitanjima - kazao je Popov.

Inat iz RS

Istakao je da je igru provođenja referenduma o danu RS Dodik vješto odigrao "homogenizirajući javno mnijenje, pa čak i opoziciju, koja je u jednom trenutku krenula oštro na njega s protestom organiziranim na proljeće". Sada je, tvrdi, i za opoziciju teško, čak i kada bi to htjela, da bude protiv ovoga.

- Sve ovo nije dobro za budućnost BiH. Generalno, poremetit će se odnosi unutar BiH. Znajući Dodika, koji se inati i prema međunarodnoj zajednici i prema drugim faktorima, moguće je da ovaj put ovaj referendum i bude proveden - ističe Popov.

Vučić ranije savjetovao Dodiku da povuče odluku

Sbijanski premijer Aleksandar Vučić 17. jula prošle godine u Beogradu je savjetovao predsjedniku RS Miloradu Dodiku da još jednom razmotri odluku Narodne skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku - rekao je tada Vučić na konferenciji za novinare poslije sastanka s Dodikom.

Avaz