cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

AMERIKA I EVROPA U ŠOKU: Pogledajte kakvo je oružje Rusija isporučila Iranu…

Rusija je isporučila prvu polovinu raketnih sistema zemlja-zrak S-300 Iranu u skladu s ugovorom o prodaju naoružanja potpisanom između dvije zemlje u 2007. godini, saopćio je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Rogozin je to objavio na samitu Rusije, Irana i Azerbejdžana u azerbejdžanskoj prijestonici Bakuu. Ugovor o prodaji naoružanja između Rusije i Irana procijenjen je na oko 900 miliona dolara.


Rusija planira da kompletira isporuku sistema protuzračne odbrane S-300 do kraja 2016. godine, saopćio je Sergej Čemezov, čelnik ruske tehnološke organizacije Rostec, koja je formirana u 2007. kako bi promovirala razvoj, proizvodnju i izvoz industrijskih proizvoda visoke tehnologije za civilni i vojni sektor.

Rusija je u 2010. godini suspendirala ugovor s Iranom postignut tri godine ranije, pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom je uveden embargo na oružje Teheranu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuke naoružanja kratko nakon što su Iran i svjetskle sile postigli okvirni nuklearni sporazum kojim su ukinute sve ekonomske sankcije.

S-300 je serija visoko sofisticiranih dugometnih projektila zemlja-zrak koja je prvi put razmještena u bivšem Sovjetskom Savezu u 1979. godini i kasnije je modificirana u ruskim oružanim snagama, prenosi Xinhua.

N1