cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON ŠTO JE DJEČAK (13) TEŠKO POVRIJEĐEN BJEŽEČI OD LUTALICA: Građani "uzeli stvar u svoje ruke"!?

Uznemirujuće fotografije s društvenih mreža!

Putem društvenih mreža u zadnje vrijeme dolazi sve više i više informacija, fotografija i video snimaka koji svjedoče o masovnom pomoru životinja u Jablanici.


Sudeći prema komentarima i opisima videa, radi se o masovnom trovanju pasa lutalica, no pošto se za trovanje obično koristi otrov za pacove, otrovan je i veliki broj mačaka, ptica i drugih životinja koje se slobodno kreću na području Jablanice.




Ukazivanje pomoći otrovanom psu

Medo nije preživio

Čini se da su u Jablanici odlučili riješiti problem s psima lutalicama tako što će ih otrovati, no ovakva opasna praksa se primjenjuje i u drugim gradovima.

Mačka u centru Jablanice

Neslužbeno se može čuti da su građani Jablanice ogorčeni nerješavanjem ovog problema od strane nadležnih organa, te da su na ovakav način odlučili “uzeti stvari u svoje ruke”.

Da je lokalna vlast pokušala riješiti problem tvrde mnogi u Jablanici, ali su to činili na pogrešan način. Kažu da je svojevremeno unajmljen mostarski veterinar, Tarik Stranjak, kako bi sterilizirao pse lutalice. Međutim, tvrde da je način sterilizacije toliko naštetio psima, da su se mnogi otvorenih rana danima vucarali po jablaničkim ulicama. Također, dio građana Jablanice sumnja da je sama općinska vlast, odnosno načelnik Salem Dedić odlučio da se na ovakav način riješi problem pasa lutalica, no on je to demantirao.

Aktivisti za zaštitu životinja su se aktivirali na društvenim mrežama tražeći objašnjenje i reakciju od lokalnih vlasti, upozoravajući da stanje postaje alarmantno i opasno čak i za život ljudi.


Ostavlja se otrov po parkovima i ulicama

U Sarajevu se također često može naći otrov u parkovima, posebno u općinama Centar i Novi Grad. Tamo aktivisti koji se brinu o psima lutalicama redovno pregledaju javne površine i uklanjaju postavljeni otrov.

Slične stvari su se dešavale i u Konjicu, te Mostaru gdje se na mostarskoj vrućini vrlo često osjeti smrad uginulih životinja na gradskom asfaltu i mostarskim parkovima.

Moguće je da je odlučnost ljudi u Jablanici da se na ovaj način riješe pasa lutalica, dodatno pojačana nakon nedavnog slučaja napada kada je dječak Muhamed Šukman koji se vozio na biciklu  prilikom bijega od psa lutalice doživio tešku nezgodu i završio u bolnici.

Podsjetimo, taj 13-godišnji dječak iz Jablanice završio je u bolnici u Mostaru s teškim povredama nakon što je pao s bicikla dok je bježao od pasa lutalica, a nakon tog događaja na društvenim mrežama osvanuo je apel svima koji žele da doniraju krv za ovog mališana.

Inače, na problem pasa lutalica u Jablanici se upozoravalo i prije par godina, a u Strateškom planu Općine Jablanice iz 2014. se navodilo kako je potrebna izgradnja azila za pse lutalice koji je planiran na lokalitetu Bukova, te je tada spomenuto kako postoji izražen strah građana od širenja ove problematike. U planu stoji kako su od pasa lutalica posebno ugrožena djeca u blizini škola i igrališta, a spominjalo se kako su psi svojevremeno čak kroz žičanu ogradu ulazili u dvorište javnog vrtića Pčelica Jablanica, te se slobodno kretali po dvorištu i valjali u pješčaniku vrtića, zbog čega je bilo predloženo da se postojeća ograda zaštiti dodatnom mrežom.

Doznajemo.com/Dnevni list