cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

CIJELI SVIJET GLEDA BOSNU: Angelina Jolie poslala poruku žrtvama genocida u Srebrenici… Evo šta kaže…

Američka glumica, humanitarka i počasna građanka Sarajeva Angelina Jolie napisala je pismo povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Jolie je napisala kako nikad neće zaboraviti taj trenutak u kojem je prolazila kroz Potočare, gdje je na hiljade muškaraca i dječaka iz Bosne namjerno ubijeno u brutalnom činu genocida.


"Hladni i prazni prostor, zidovi, priče i sjećanja, ostavljaju neibrisiv trag užasa koji prodire sve do kostiju. Natjera promatrača da se zapita se kako bi iko mogao preživjeti gubitak svojih porodica u tako zlim okolnostima.

Ipak, kao snažni kontrast tom zlu, imala sam priliku da se susretnem sa takvom dobrotom - majkama Srebrenice, te dostojanstvom i načinom na koji se nose sa svojim gubitkom. Njihova odluka da se ne prepuste mržnji i osveti je snaga uma koja me je ostavila bez riječi."

Bol preživjelih rata u Bosni nikad neće nestati. Nju čak uvećavaju oni koji bešćutno negiraju historiju. Iz tog je razloga najvažnije da svi mi, kao prijatelji ljudi Bosne, pobrinemo da sjećanje na Srebrenicu nikad ne izblijedi.

Moramo stajati u Bosnu danas i u budućnosti, u znak počasti na one koji su izgubili svoje živote, ali i solidarnosti s onima koji i dalje tuguju za njima", napisala je Angelina Jolie.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: Klix