cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO SRBI U RS-u NE ZNAJU: Kada saznaju teško se Dodiku… Pogledajte šta je uradio…

Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

Milorad Dodik, koji najviše u javnosti etiketira druge političare za prenos nadležnosti Republike Srpske na BiH, tokom svojih mandata najviše je radio na tome. Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.


U mandatu SNSD-a vršena je priprema ukidanja Vojske Republike Srpske koja će 2006. godine biti integrisana u Oružane snage BiH. U pripremama na ukidanju aktivno je učestvovao Dodikov minisatar odbrane general Manojlo Milovanović. U to vrijeme delegacije iz Ministrastva odbrane Republike Srpske bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenja delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.

Sredinom 1999. godine Republika Srpska je prekinula platni promet sa Srbijom, a ekonomisti su tvrdili da je privreda Republike Srpske zbog toga zabilježila gubitak od 20 odsto. Istovremeno je u Republici Srpskoj konvertibilna marka postala jedino sredstvo plaćanja.

Takođe, SNSD je potpisao Sporazum kojim su entiteti preuzeli obavezu isplata penzija za sve korisnike sa teritorije Republike Srpske. Kasnije je Vlada Republike Srpske nastojala dokazati da penzije treba isplaćivati tamo gdje su zarađene (FBiH), što i jeste univerzalno pravilo, ali je u suprotnosti sa potpisanim sporazumom. Izaslanik Dodikove Vlade učestvovao je u radnoj grupi za formiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tada je napravljen Prijedlog zakona o Sudu BiH, ali nije prošao jer je SDS odbio ga podrži.

Željko Mirjanić, aktuelni predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske, nakon izbora 2000. godine postao je kopresjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i učestvovao u izglasavanju Zakona o Sudu BiH. SDS, koji je glasao protiv, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je preglasavanjem utvrđeno kako je zakon ustavan.

Ustavni sud BiH je u junu 2007. godine objavio odluku da je dotadašnja himna Republike Srpske "Bože pravde" neustavna. Ista sudbina zadesila je i grb Republike Srpske. Zbog izgubljenih ovih ingerencija Republike Srpske, Dodik, kao premijer Republike Srpske, nije reagovao.

Dodikov SNSD je takođe u Predstavničkom domu Parlamena BiH 2002. godine glasao za formiranje prve policijske agencija na državnom nivou SIPA-e, koja je 2004. godine dobila policijska ovlaštenja.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: Slobodna Bosna/TVBN