cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NIKO JE NIJE HTIO NI ZA 100 MARAKA: Bila je to prekrasna vikendica, a onda se pročulo da po noći…

Sa napuštene kuće, ozidane prije više od tri decenije pored Vilinog potoka u Gornjoj Koviljači, poznatoj i kao "ukleta kuća“, odavno je nestao i krov.

Zastrašujuće priče o paranormalnim pojavama u zakorovljenom objektu, gdje stanara nema još od početka devedesetih, kao da nisu uticale samo na kradljivce koji su opljevili vikendicu čiji je graditelj i vlasnik svojevremeno bio čovjek kojeg se mještani sjećaju samo po imenu Boža.


O toj kući se s vremena na vrijeme pojave nove priče, ali novog vlasnika, koji bi je kupio, nema ni u nagovještaju. Niko više ne zna ni ko bi mogao da je proda jer narod ne pamti ni ko je bio posljednji vlasnik.

- Ma, o toj kući se svašta pričalo i pisalo. Taj Boža je živio u njoj sa djecom kratko, a kada ju je napustio prodana je nekom čovjeku koji je živio u Njemačkoj. Bila je tu i jedna romska porodica, ali je i ona kratko živjela u kući o kojoj kolaju priče da je puna duhova - priča Vladimir Mićić iz obližnje Gornje Borine i dodaje da se sjeća da je početkom devedesetih prodavana za stotinjak maraka.

Sačuvao je i fotografiju iz lokalnih novina objavljenu prije četvrt vijeka uz tekst "Duhovi (ne)stanuju ovdje" pokojnog novinara Branislava Savića.

Poznat po neobičnim reportažama, Savić je tada pisao da ko god u ovu kuću uđe i provede samo jednu noć, brže-bolje nastoji da je se otarasi jer u njoj nema mirnog sna zbog zvukova koji se čuju od ponoći do svitanja.

- Vikendica je građena od čvrstog materijala, na sprat je, samo dvadeset metara od asfaltnog puta, na samoj granici između Gornje Koviljače i Brasine. Da o njoj ne kruže priče o ukletosti i stravi koja u njoj vlada, vrijedila bi čitavo bogatstvo. Ovako, nuđena je za sto maraka i niko je neće - pisao je Savić.

Iako je sa kolegom proveo februarsku noć u zidinama vikendice, pisao je da neobične glasove nije čuo niti je vidio vile i duhove. A pričalo se, kao i danas što neki prepričavaju, da se noću čula muzika, plač bebe i glas žene koja pjeva, ali i tutnjava, kao da krdo konja prolazi kroz kuću.

Drugi su tvrdili da je na tom mjestu, duž potoka, izginula silna vojska, da su baš pod temeljima kuće pokopane njihove kosti, dok su treći pokušavali da daju stručna geološka objašnjenja, tvrdeći da je Zemljina kora na potezu Banja Koviljača - Mali Zvornik "najtanja na planeti", da je ova granica u krečnjačkom masivu u kome ima šupljina, kao i pećina-zvekara koje proizvode izvjesne zvuke, pogotovo noću kada u blizini prugom prolazi kompozicija, što je ovdje slučaj.

Neke domaćice tvrde da su sve priče o vilama i duhovima izmišljali pijanci, pravdajući se tako pred suprugama zašto su tek pred zoru stigli kući i "malo pod gasom“.

Prema nekim tvrdnjama, kuća je promijenila 17 vlasnika, a ovako "ušuškana" u korov, granje i jezive priče, teško da će ikada pronaći novog stanara.

Doznajemo.com/Blic.rs